latinica  ћирилица
19/04/2018 |  15:29 ⇒ 18:03 | Autor: RTRS

Povodom 65 godina postojanja Arhiva RS izložba "Mostovi na krivoj Drini"

Arhiv Republike Srpske obilježava 65. godina postojanja. Tim povodom u Narodnom pozorištu otvorena je izložba "Mostovi na krivoj Drini". Za sutra je najavljena svečana akademija posvećena jubileju.

Povodom 65. godina postojanja Arhiva Republike Srpske, a u saradnji sa Istorijskim arhivom Užice, otvorena je izložba "Mostovi na krivoj Drini", autora Željka Markovića.

-Pored mostova, izložba prati i obrađuje stare načine saobraćaja na rijeci Drini, skele, vodenice i lađe koje su nekad postojale. Takođe su obrađene i sve hidroelektrane - kaže Željko Marković.

Arhiv Republike Srpske 20. aprila 1953. godine osnovao je grad Banjaluka, a vremenom kako su se i grad i zemlja razvijali, tako se širila i arhivska građa. Sjedište Arhiva nalazi se u Banjaluci.

-Danas je arhiv Srpske reprezentativna, upravna, kulturna, ali i naučna ustanova Republike Srpske. Pored sjedišta u Banjaluci, imamo kancelarije u Doboju, Foči, Bijeljini, Zvorniku, Trebinju i Sokocu, čime je arhivska građa Srpske zaokuružena - ističe direktor Arhiva Bojan Stojnić.

U Banskom dvoru večeras će biti promovisan prvi tom zbornika dokumenata "Školstvo u Bosanskoj Krajini (Bihaćka i Vrbaska oblast) 1918-1929" i otvorena izložba "Školstvo u Banjaluci za vrijeme Kraljevine Јugoslavije 1918-1941".