latinica  ћирилица
19/04/2018 |  15:33 | Autor: SRNA

Teatar fest "Petar Kočić" od 4. do 11. juna

U Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci od 4. do 11. juna biće održan Teatar fest "Petar Kočić" na kojem će biti prikazano šest predstava pozorišta iz zemalja regiona.
Teatar Fest "Petar Kočić" - Foto: ilustracija
Teatar Fest "Petar Kočić"Foto: ilustracija

Na 21. festivalu publika će moći da pogleda predstave "Moja ti" Ateljea 212 iz Beograda i Sterijinog pozorja iz Novog Sada, zatim "Anika i njena vremena" Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i "Beo arta" iz Beograda.

Biće odigrane i predstave "Ustav Republike Hrvatske" Satiričnog kazališta "Kerempuh" iz Zagreba, "Dvesta" Knjaževsko srpskog teatra iz Kragujevca, "Korešpodencija" Zvezdara teatra iz Beograda, kao i "Sve se nekako preživi osim smrti" Narodnog pozorišta iz Sarajeva.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković istakao je značaj ovog festivala, koji ulazi u treću deceniju postojanja.

On je naveo da će festival biti otvoren izvođenjem premijerne predstave ovog pozorišta "Karolina Nojber", autora Nebojše Romčevića u režiji Kokana Mladenovića.

"Osim takmičarskog dijela, pripremili smo i bogat prateći program, u okviru kojeg će biti održan i Festival mladog glumca, sa ciljem promocije glumaca mlađih od 35 godina", rekao je Novaković.

Selektor ovogodišnjeg Teatar festa Marko Misirača rekao je da je moto festivala mit i stvarnost.

"Sve predstave na neki način obrađuju neke naše lokalne mitove, kao što su nacionalni odnosi, razni stereotipi, te post-ratni problemi", rekao je Misirača novinarima u Banjaluci.

Misirača je podsjetio da je cilj festivala da vrednuje i promoviše vrhunska dostignuća u pozorišnoj djelatnosti, sa akcentom na autore koji stvaraju na jezicima južnoslovenskih naroda.

Umjetnički direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Aleksandar Stojković izrazio je uvjerenje da će publika na festivalu uživati u dobrim predstavama, te biti u prilici da uporedi rad ovog i pozorišta iz okoline.

"Veliki problem za selektora ovog festivala predstavlja i veličina pozorišne scene, jer neke predstave ne mogu da stanu na našu scenu, bez obzira koliko se one dopadnu selektoru", rekao je Stojković.