latinica  ћирилица
19/04/2018 |  15:40 ⇒ 18:02 | Autor: RTRS

NP "Sutjeska" - Škola u prirodi za banjalučke osnovce

Sa prvim sunčanim danima učenici i učitelji četvrtih i petih razreda Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš" iz Banja Luke višednevnim aktivnostostima u Školi u prirodi u Nacionalnom parku "Sutjeska" otvorili su i turističku sezonu.

Gimnastika, brojne sportske i rekreativne igre, crtanje, branje cvijeća, upoznavanje sa jedinstvenim šumama, planinama ,biljnim i životinjskim svijetom, jezerima "gorskim očima", najgrandioznijim spomenikom na Balkanu – samo su neke od aktivnosti u nastavi na otvorenom koje su oduševile banjalučke osnovce.

Pozitivni utisci i kod učitelja. Učenje na otvorenom otvara vidike u daljem obrazovanju, ali i vaspitanju. Prednost Škole u prirodi je i da se djeca privikavaju na život u zajednici.

-Škola u prirodi samom svojom organizacijom razvija socijalne i emotivne vještine i ima izuzetan zdravstveni značaj za učenike - ističe pedagog ove škole Sandra Divljak.

Suzana Kozić, jedna od učiteljica koje su došle sa djecom ističe da je Nacionalni park Sutjeska nešto što mogu samo da požele jer je savršen za nastavu u prirodi.

Sve je više i zainteresovanih studeneta iz cijelog svijeta za izučavanje kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa. Dejan Pavlović, direktor NP Sutjeska ističe da je u prvom redu to prašuma Perućica, najveći vrh u BiH Maglić i obilazak jezera.

Nacionalni park Sutjeska najstariji je park u BiH sa brojnim posebnostima koji ga svrstavaju među najznačajnije u svijetu.