latinica  ћирилица
19/04/2018 |  15:53 ⇒ 19:58 | Autor: SRNA

Srbi neće prihvatiti da ZSO bude nevladina organizacija

Srbi i Beograd neće prihvatiti da zajednica srpskih opština /ZSO/ bude nevladina organizacija, poručeno je danas sa sastanka Upravljačkog tima za formiranje ZSO i predstavnika Srba iz svih 10 većinskih srpskih opština i Srpske liste.
Kosovska Mitrovica:Sastanak Upravljačkog tima za ZSO - Foto: SRNA
Kosovska Mitrovica:Sastanak Upravljačkog tima za ZSOFoto: SRNA

Na sastanku, održanom u Kosovskoj Mitrovici, zaključeno je da jedini pravni obavezujući okvir za formiranje ZSO jeste briselski dogovor zaključen na današnji dan 2013. godine i principi za formiranje ZSO iz 2015. godine.

Zamjenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petrović rekao je da Vlada i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić inisistiraju da Priština mora ispoštovati i realizovati obavezu preuzetu briselskim dogovorom, postignutim uz posredovanje EU, i da ZSO mora biti formirana na bazi principa usvojenih 2015. godine.

"Posle insistiranja predsednika Vučića, EU je izvršila pritisak na Prištinu i zbog toga je reaktiviran tim za izradu statuta ZSO", naveo je Petrović.

On je napomenuo da je briselski sporazum o formiranju ZSO najvažniji sporazum postignut uz posredovanje EU jer se njime Srbima na Kosovu i Metohiji omogućava da žive dostojanstveno u 21. vijeku.

"Proteklo je 1.826 dana od potpisivanja Briselskog sporazuma a do danas Priština nije realizovala jedinu preuzetu obavezu", istakao je Petrović, ocjenjujući da najveća odgovornost za to što je Priština odgodila izvršenje preuzetih obaveza leži na EU.

On kaže da je "jasno da Albanci imaju veći uticaj od EU" i da je svima jasno da Albanci, uprkos tome što su mjesec dana poslije hapšenja šefa Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića reaktivirali Upravljački tim, neće formirati ZSO onako kako je to predviđeno briselskim sporazumom.

"Sačekaćemo da proteknu i ta tri meseca kako ne bi Srbi i Beograd bili optuženi i uvučeni u političke igre", naglasio je on i ponovio da je važno da EU natjera Prištinu da realizuje preuzete obaveze.

Petrović je pojasnio da su i Priština i Beograd obavezni da usaglase pravne propise kako bi ZSO zaživjela.

Poslanik Srpske liste u parlamentu samoproglašenog Kosova i Metohije Igor Simić naveo je da će se Srpska lista isključivo zalagati da statut ZSO bude urađen u skladu sa briselskim sporazumom i da neće prihvatiti da ZSO bude nevladina organizacija.

Odbornik u Skupštini opštine Zvečan Dragiša Milović je u ime opozicionih odbornika rekao da svi Srbi moraju biti dio jedinstvenog korpusa i da moraju imati jasnu sliku šta je rezervna opcija ukoliko Priština ostane pri stavu da se ZSO formira u skladu sa tumačenjem Ustavnog suda samoproglašenog Kosova i Metohije i ostane puka nevladina organizacija.

Upravljački tim čine predsjednik Vinka Radosavljević iz Kline, pravnik Svetislav Durlević iz Štrpca, te Igor Kalamar i Dejan Radojković iz Kosovske Mitrovice.

Privremena Vlada u Prištini je ranije saopštila da će Upravljačkom timu u radu pomagati stručnjaci sa Zapada i politički predstavnici vodećih političkih partija Albanaca na Kosovu i Metohiji, te da će statut, kada bude izrađen, biti upućen Ustavnom sudu samoproglašenog Kosova i Metohije na ocjenu ustavnosti i zakonitosti.