latinica  ћирилица
20/04/2018 |  10:39 ⇒ 11:17 | Autor: RTRS

"Lica Lafore" u Moskvi na festivalu "Djelaj"

Film "Lica Lafore" prikazan je u Moskvi na Šestom međunarodnom filmskom festivalu "Djelaj", koji se održava od 17. do 22. aprila.
Lica Lafore, Moskva - Foto: RTRS
Lica Lafore, MoskvaFoto: RTRS

U ovogodišnjoj selekciji prikazano je više od dvadeset filmova iz Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Njemačke, Francuske, Indije, Republike Srpske, Irana, Argentine.

"Djelaj film festival" u svoj fokus stavlja filmove, koji se bave procesima koji na različite načine mijenjaju stvarnost i utiču na nju.

Lica lafore na festivalu "Delai"

Osim u Moskvi film "Lica Lafore" uskoro će biti prikazan i u Sevastopolju na festivalu "Zlatni vitez", a 27. aprila autor Denis Bojić za ovaj film primiće Gran-pri za najbolju režiju na filmskom festivalu Zlatna buklija.

Film dokumentuje sudbinu porodice Gajić, koja je u borbi sa Laforom izgubila stariju kćerku Tatjanu, ali koja je zahvaljujući pomoći dobrih ljudi i vlastitim novcem postala jedan od najvećih donatora za pronalazak lijeka za Laforinu bolest i spas mlađe kćerke Milane.

Na pronalasku lijeka za Laforinu bolest radi tim ljekara predvođen Beržeom Minesijanom u bolnici "Sik Kids" u Torontu, a film "Lica Lafore" trebalo bi da podstakne sve humanitarce, a posebno nadležne institucije i vlade država cijelog svijeta, te čitavu farmaceutsku industriju da izdvoje neophodan novac za pronalazak lijeka, ne samo za Laforinu bolest, nego i mnoga druga rijetka oboljenja.

Film "Lica Lafore", pored brojnih projekcija, prikazan je i na međunarodnim festivalima u Grčkoj, Rusiji, BiH, na medicinskim fakultetima u regionu, ali i na svjetskom kongresu neurologa u Barseloni.

Značaj filma prepoznat je i na institucionalnom nivou, pa su "Lica Lafore" prikazana i u Evropskom parlamentu u Strazburu, u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Borbu protiv Laforine bolesti podržale su brojne poznate ličnosti, između ostalih, Tijana Bošković, jedna od najboljih svjetskih odbojkašica, te Miralem Pjanić, fudbaler Јuventusa.