latinica  ћирилица
20/04/2018 |  13:19 ⇒ 13:23 | Autor: SRNA

Moskovski univerzitet organizuje takmičenje o srpskom jeziku i kulturi

Filološki fakultet Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov realizuje Prvo opšterusko takmičenje posvećeno srpskom jeziku i kulturi, uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Moskvi, rečeno je Srni u ovom predstavništvu.
Pogled na Moskvu i Univerzitet "Lomonosov" (Foto: Sputnik/Maxim Blinov) -
Pogled na Moskvu i Univerzitet "Lomonosov" (Foto: Sputnik/Maxim Blinov)

Savjetnik šefa Predstavništva Srpske u Ruskoj Federaciji Ala Blinova rekla je da je takmičenje organizovano za osnovce i srednjoškolce iz Rusije i Republike Srpske, odnosno da je za odgovaranje na pitanja potrebno znanje ruskog, ali ne i srpskog jezika.

Blinova je naglasila da je cilj organizovanja ovog takmičenja da se ruski đaci upoznaju sa srpskim jezikom i da se u Rusiji proširi svijest o srpskom narodu, kao i da se ojačaju rusko-srpske veze.

"Iskreno se nadamo da će đaci, tražeći odgovore na predložena pitanja, saznati mnogo zanimljivih stvari i pred njima će se otvoriti novi svijet koji se zove srpski narod i njegov jezik. Možda će ubuduće ovaj jezik postati njihova profesija", rekla je Blinova.

Ona je navela da je takmičenje organizovano povodom 200 godina od objavljivanja Srpskog rječnika Vuka Stefanovića Karadžića.

"Ovaj rječnik je označio početak savremenog književnog srpskog jezika i kulture", istakla je Blinova.

Prema njenim riječima, učešće na takmičenju je besplatno i odvija se putem interneta.

Zainteresovani se mogu registrovati na sajtu Filološkog fakulteta Moskovskog državnog univerziteta M.V.Lomonosov - www.philol.msu.ru/~olymp/.

Nakon registracije učesnici će dobiti pitanja, a odgovore mogu poslati posredstvom iste internet stranice do 10. maja.

Rezultati takmičenja biće objavljeni 15. maja, a uručivanje nagrada planirano je na Dan slovenske pismenosti 24. maja.

Organizatori zahvaljuju svim organizacijama i ustanovima koje su dale doprinos i podršku ovom značajnom projektu, poput Turističke organizacije Trebinje, Zdravstveno-turističkog centra "Banja Vrućica", Olimpijskog centra "Јahorina", Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, Muzeja Republike Srpske i Etno-grupe "Trag".