latinica  ћирилица
20/04/2018 |  13:40 ⇒ 13:42 | Autor: RTRS

"Tri-de akademija"- prilika studentima da steknu praksu

U Banjaluci će u maju za studente banjalučkog Univerziteta biti održana "Tri-de akademija" u okviru koje će studentima imati priliku da steknu dio radnog iskustva, te povećaju konkurentnost na tržištu rada po završetku studiranja.
Studenti - Foto: RTRS
StudentiFoto: RTRS

Pomoćnik ministra za omladinu Republike Srpske Branka Malešević rekla je da je resorno ministarstvo sa 7.000 KM podržalo ovaj projekat, koji direktno doprinosi realizaciji mjere razvoja stručne prakse u oblasti visokog i srednjeg obrazovanja.

"To je mjera Omladinske politike Republike Srpske kojom se osigurava veća povezanost sistema obrazovanja sa tržištem rada, kao jednog od osnovnih preduslova za realizaciju strateškog cilja - povećanje zapošljivosti mladih", rekla je Srni Maleševićeva, koja je danas u Banjaluci prisustvovala Info danu o "Tri-de akademiji".

Ona je pojasnila da zapošljivost mladih podrazumijeva sposobnost pojedinca da se samostalno kreće kroz tržište rada i ostvari svoj puni poslovni potencijal.

"Glavni problem zbog kojeg mladi nakon završetka fakulteta duže čekaju na zaposlenje je taj što poslaodavci daju prednost onima koji su već imali određeno radno iskustvo", rekla je Maleševićeva.

Ona je dodala da će ova akademija, koja se realizuje u okviru projekta "moja praksa", doprinijeti da studenti uz sticanje obrazovanja i diplome imaju i radno iskustvo, koje poslodavci traže.

Projekt menadžer u Centru za preduzetništvo i transfer tehnologija Univerziteta u Banjaluci rekao je da za akademiju postoji veliko interesovanje studenata, te da su već pristigle 94 prijave, a da ima 16 mjesta.

"Selekciju studenata koji će pohađati akademiju vršiće predstavnici Inovacionog centra Banjaluka. Studenti tehničkih nauka su u blagoj prednosti, ali ćemo nastojati da svima omogućimo da uđu u konkurenciju", rekao je Govedarica.

On je naveo da će Akademija biti realizovana od 3. do 31. maja, te da će u okviru nje predavači studenti približiti osnove tri-de modelovanja, zatim tri-de modelovanje uz zakonitosti i ograničenja tehnologije štampača na kojem će studenti raditi, rad sa softverom za upravljanje procesom tri-de štampanja, kao i pripremu tri-de digitalnih modela za tri-de štampanje i rad sa tri-de štampačem.

Govedarica je istakao značaj ove akademije, koja će za studente biti jedinstvena prilika da na praktičan način spoznaju sve prednosto tri-de modelovanja, na kvalitetnoj opremi i materijalu.

Projekat realizuju Centar za preduzetništvo i transfer tehnologija Univerziteta u Banjaluci i Inovacioni centar Banjaluka.