latinica  ћирилица
20/04/2018 |  16:17 ⇒ 21/04/2018 | 08:12 | Autor: RTRS

Bez kvoruma - nije održana hitna sjednica Predstavničkog doma BiH o Izetbegoviću

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nije bilo kvoruma za sjednicu sa jednom tačkom dnevnog reda. Nije održana hitna sjednica na kojoj su poslanici trebali da raspravljaju o izjavama bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o proizvodnji naoružanja u fabrikama namjenske industrije u Federaciji. Predsjedavajući Kluba SNSD-a Staša Košarac poručuje da su tražili hitnu sjednicu da bi upozorili na izjave Bakira Izetbegovića i da on i vrh SDA od BiH prave "privatnu državu".

Za raspravu o izjavama bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, u Predstavničkom domu danas nije bilo dovoljno poslanika.

Iz SNSD-a poručuju da je to loša poruka za BiH. Staša Košarac rekao je da su poslanici SNSD-a pripremili zaključke da zatraže da se osude Izetbegovićeve izjave, da pozovu sve na uzdržanu retoriku, da se OBA stavi pod parlamentarni nadzor i da poslanicima budu dostavljeni podaci o naoružanju.

"PS BiH traži od MO BiH i MSTEO BiH da dostavi u roku od 30 dana svako iz svoje nadležnosti podatke o vrsti i količini naoružanja koje se proizvodi u fabrikama namjenske industrije u FBiH. Koliko je prodato u inostranstvo i šta je sa naoružanjem koje nije prodato?", rekao je Košarac.

Poslanici SNSD-a će pojedine zaključke predložiti i na narednoj redovnoj sjednici. Košarac kaže da je prisustvo srpskog člana Predsjedništva BiH na sjednici bilo obavezno, jer su sazivanje sjednice tražili poslanici iz Republike Srpske i dodaje da je to najmanja obaveza koju treba da ispuni srpski član Predsjedništva BiH, te da nije želio da dođe, jer očigledno računa na glasove Bošnjaka na izborima.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić za SRNU je rekao da nije dobio poziv za sjednicu. Predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić kaže da je poziv, koji je pokazao novinarima, stigao na Ivanićevu adresu. Bosić smatra da je hitna sjednica sazvana u predizborne svrhe.

"Јa ću u svojstvu predsjedavajućeg svaku sjednicu ispoštovati, ukoliko je u skladu sa poslovnikom do septembra, a u septembru nemam namjeru da zakazujem ove sjednice", ističe on.

Momčilo Novaković, poslanik NDP-a u Predstavničkom domu PS BiH, smatra da je trebalo otvoriti ovo pitanje i o ovome ozbiljno raspravljati.

I u HDZ-u smatraju da je sjednica trebalo da bude održana.

"Ne vidim ni jedan razlog zašto danas nisu bili svi na sjednici, da o ovom pitanju raspravljamo...", kaže zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Borjana Krišto.

U SDA su nedolazak na sjednicu opravdali odbranom riječi lidera stranke Bakira Izetbegovića.

"Izjava predsjednika Izetbegovića je jedna normalna izjava o rezultatima industrije i niko nije imao za cilj nikakve prijetnje", naglašava predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu PS BiH Amir Fazlić.

Sazivanje hitnih i vanrednih sjednica moglo bi da postane praksa u Predstavničkom domu.

Hitna sjednica Predstavničkog doma BiH o temi "Privremeni izvještaj Evropske komisije 2018." zakazana je za utorak, 24. aprila, u Sarajevu, na zahtjev grupe poslanika Nezavisnog bloka, SBB, SDP i A-SDA.