latinica  ћирилица
20/04/2018 |  18:28 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Sastanak Ekonomskog-socijalnog savjeta Srpske sa kolegama iz Grčke

U Vladi je održan sastanak Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske sa kolegama iz Grčke. Njihov domaćin bila je premijerka Željka Cvijanović, koja je naglasila da je nemoguće doći do rješenja ako ne postoji kvalitetan socijalni dijalog. Ovakve stavove podržala je i grčka delegacija, sa kojom je saradnja uspostavljena prošle godine.

Iako je Grčka prošla kroz veliku ekonomsku krizu, a broj nezaposlenih i danas je velik, iz njihovog Ekonomsko-socijalnog savjeta najavili su nastavak razmjene iskustava i pomoći pri rješavanju eventualnih problema.

"Imamo iste probleme i zajednički ćemo ih rješavati. Zainteresovani smo za situaciju na Balkanu, kao i za odnose sa EU. Moramo vidjeti koliko građani učestvuju u razgovorima o temama nezaposlenosti, demokratije i rješavanju svih problema", istakao je predsjednik Ekonomsko-socijalnog savjeta Grčke Јorgos Vernikos.

Socijalni dijalog u Republici Srpskoj je na zavidnom nivou – tvrde poslodavci, sindikat i Vlada. Od grčkog Ekonomsko-socijalnog savjeta primjeniće iskustva, a sve s ciljem unapređenja privrednog ambijenta, otvaranja novih radnih mjesta i razvoja.

"Ekonomsko-socijalni savjet Republike Srpske imao je kriznih perioda u proteklom periodu, a jedan se odnosio i na donošenje Zakona o radu, gdje smo imali različite poglede u odnosu na Savez sindikata. U nekom narednom periodu ovaj zakon će biti poboljšavan", kaže predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske, ističe da je važno reći da Ekonomsko-socijalni savjet još u Srpskoj nije dobio mjesto koje mu pripada, te da svi moramo dati doprinos da Savjet bude jak i važan Vladi Srpske prilikom donošenja značajnih odluka.

A kruna odnosa Vlade sa Savjetom bio je zajednički rad na kreiranju Programa ekonomskih reformi – podsjeća predsjednica Vlade Srpske. Doprinijeli su tome, kaže, i zaključeni memorandumi sa Unijom poslodavaca i Savezom sindikata Srpske.

"Ono što smo uspjeli u 2016. i 2017. godini, a podsjetiću da se to odnosi i na stabilan ekonomski rast i da smo 2016. imali najveći rast u odnosu na sve zemlje u okruženju, kao i da smo prošle godine imali rekordne pokazatelje kada je riječ o pokrivenosti uvoza - izvozom i broju zaposlenih, sve su to stvari koje ne može uraditi nijedna vlada, ako nema pomoć socijalnih partnera", rekla je Cvijanovićeva.

Premijerka je naglasila da je budžet najrelevantniji u pokazivanju situacije, a da u Srpskoj već godinama nije bila ovako dobra situacija.

Zato je, kaže, važno da se snage usmjere na realni sektor i privredu, što rezultira potezom Vlade koja snosi određene troškove da bi se poslodavcima omogućilo novo zapošljavanje.