latinica  ћирилица
20/04/2018 |  19:14 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Arhiv Republike Srpske obilježio jubilej

Svečanom akademijom Arhiv Republike Srpske obilježio je jubilej – 65 godina postojanja. Ova republička institucija u svojim depoima čuva 880 fondova i zbirki.

Osnovan je na današnji dan 1953. godine, kao Arhiv grada Banjaluka. Zatim je prerastao u Sreski arhiv Banjaluka, pa u regionalnu ustanovu - Arhiv Bosanske krajine.

Rat 90-ih piše nove stranice i otvara novu epohu - republičke institucije Arhiva Republike Srpske. Tokom 65 godina, mijenjao je nazive, ali nije ulogu.

"Nema značajnije institucije od arhiva za jednu državu, republiku, grad. Arhiv Republike Srpske je lična karta Republike Srpske. On je njen rodni list. On je krštenica", kaže direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić.

A ima dvije uloge. Državničku, zbog donošenja neohodne regulative i čuvanja građe. I kulturnu, u vidu publikacija i izložbi onoga čime raspolaže.

"U tim ranijim periodima su udarani prvi temelji arhivske službe i u Bosanskoj krajini i u Republici Srpskoj. Sada je to već, bez obzira na mali broj zaposlenih, ozbiljna arhivska institucija", naglašava prvi direktor Arhiva Republike Srpske Nebojša Radmanović.

Arhiv Srpske čuva 5.000 dužnih metara arhivske građe od 17. vijeka do danas. Među najstarijim dokumentima je Zbirka orijentalnih rukopisa, a najnovija građa deponovana je danas.