latinica  ћирилица
21/04/2018 |  11:42 ⇒ 19:47 | Autor: RTRS

Drvar: Osnovan Savez srpskih udruženja "Zavičaj" (FOTO)

U federalnoj opštini Drvar održana je Osnivačka skupština Saveza srpskih udruženja "Zavičaj" Banjaluka, koje ima za cilj biološki opstanak Srba u Federaciji BiH, njihovo zapošljavanje, zaštitu imovine i očuvanje tradicije, kulture i jezika.
Drvar - sjednica - Foto: RTRS
Drvar - sjednicaFoto: RTRS

Formiranje krovnog Saveza srpskih zavičajnih udruženja iz Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije, osnovano je kako bi se uspostavilo jedinstveno zajedničko udruženje, koje će imati veći uticaj u državnim, vjerskim, obrazovnim i drugim institucijama na ovom području.

Sjednica - Drvar (Foto: RTRS)

Nakon sjednice objavljen je i svečani Proglas.

Drvar - sjednica (Foto: RTRS)

 

Iz Drvara je poručeno da Srbi na Balkanu žive teško, ali da su Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo crna Rupa Evrope, kada je u pitanju njihov materijalni i duhovni opstanak.

Osnovano Udruženje "Zavičaj" (Foto: RTRS)

Formiranje krovnog saveza srpskih zavičajnih udruženja iz Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije ima za cilj zaštitu ustavnih prava i kuturunog identiteta Srba, prije svega na teritoriji Federacije BiH.

Usvojen je plan i program Saveza "Zavičaj", koji će sjedište imati u Banjaluci. Do kraja maja predviđeno je opremanje sjedišta Saveza i uređenje internet stranice.

G. Vila/RTRS