latinica  ћирилица
21/04/2018 |  14:11 | Autor: SRNA

"Redovne kontrole poljoprivrednog repromaterijala radi kvalitetnih prinosa"

Fitosanitarna inspekcija kontinuirano nadzire promet sjemena poljoprivrednog bilja, sadnog materijala, đubriva i drugog poljoprivrednog repromaterijala prilikom uvoza i u unutrašnjem prometu, jer je njihov kvalitet osnovni preduslov za postizanje visokih i kvalitetnih prinosa, rekla je Srni portparol "Inspektorata Republike Srpske" Dušanka Makivić.
Dušanka Makivić (Foto: Dnevni avaz) -
Dušanka Makivić (Foto: Dnevni avaz)

"Tržište sjemena u Srpskoj u potpunosti je pod kontrolom inspekcije. Cilj rada fitosanitarne inspekcije je osigurati kvalitetan repromaterijal koji se prometuje i koristi i upravo na taj način svojim aktivnostima obezbijediti snažnu podršku domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji", naglasila je Makivićeva.

Ona je rekla da se prilikom uvoza vrši pregled pošiljke, dokumantacije koja prati pošiljku, uključujući sertifikate zemlje izvoznice da je pošiljka ispravna, kao i uzorkovanje za laboratorijsku analizu.

Makivićeva je navela da je u ovoj godini republička fitosanitarna inspekcija prilikom uvoza pregledala oko 570 pošiljki sjemena i sadnog materijala, od kojih je uzela 167 uzoraka za laboratorijsko ispitivanje kvaliteta i prisustva štetnih organizama.

"Na osnovu rezultata analiza za dvije pošiljke je utvrđeno da ne odgovaraju propisanim parametrima kvaliteta, te je naložena mjera zabrane uvoza, a riječ je o sjemenu kukuruza i graška", napmenula je Makivićeva.

Pošiljke koje uzorkuje fitosanitarna inspekcija, dodala je ona, ostaju na graničnim prelazima pod carinskim nadzorom sve do momenta dobijanja laboratorijske analize.

Ona je rekla da je značajno naglasiti da se kontrole kontinuirano vrše i u unutrašnjem prometu u maloprodaji, distributivnim centrima, registrovanim rasadnicima u Srpskoj, u kojima se takođe vrše uzorkovanja i analize sjemena i sadnog materijala.