latinica  ћирилица
21/04/2018 |  18:19 ⇒ 19:31 | Autor: TANЈUG

Plenković: Nije dobro da Vulin dođe u Јasenovac

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u danas u Zagrebu, komentarišući najave mogućeg dolaska ministra Aleksandra Vulina u nedjelju na područje Јasenovca, da to ne bi bilo dobro rješenje zbog, kako je rekao, njegovih ranijih neprihvatljivih izjava.
Andrej Plenković - Foto: klix.ba
Andrej PlenkovićFoto: klix.ba

- Što se tiče najavljenog dolaska ministra Vulina u Hrvatsku, mi očekujemo da svako ko dolazi u Hrvatsku poštuje državu Hrvatsku, a on je znao prilikom svojih boravaka da ima neprimjerene i uvredljive izjave i nismo sigurni da je u ovakvom trenutku to najbolje rješenje - rekao je Plenković novinarima na izbornom saboru akademske zajednice Hrvatske demokratske zajednice Ante Starčević, prenijela je Hina.

Hrvatski premijer je poručio i da želi da se sutra na službenoj državnoj komemoraciji izrazi poštovanje žrtvama ustaškog logora.

- To ću uraditi kao i prošle godine, kao predsjednik Vlade, to će učiniti predsjednik Sabora, to je juče učinila i predsjednica Republike i tu nema nikakvih dilema o čvrstim, nedvosmislenim i jasnim stavovima države Hrvatske i njenih institucija - rekao je Plenković.

Na komemoraciju u Јasenovcu sutra su, prema njegovim riječima, pozvani Milorad Pupovac iz Srpskog narodnog vijeća, Savez antifašističkih boraca i jevrejskog udruženja.

Za te organizacije koje su ove godine, kao i prošle, nezadovoljne odnosom prema ustaškom nasljeđu organizovale odvojene komemoracije, premijer je rekao da su s njima vodili dijalog, a da one šalju poruku na "pogrešnu adresu".

- Situacija nikako nije ista ove godine u odnosu na prošlu godinu i u odnosu na naslijeđene, pa i podmetnute probleme - rekao je Plenković i dodao kako vodi politiku "jasnog određivanja prema svim totalitarnim režimima, pri čemu nema nikakvih dilema o osudi ustaških zločina u Јasenovcu".

Povodom incidenta koji je nedavno u Skupštini Srbije napravio lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, Plenković je rekao da su "osude od strane Srbije, kako dani prolaze, ipak jasnije nego one prve, što je dobro".

Incident je, prema Plenkovićevim riječima, "svojstven osuđenom ratnom zločincu Šešelju koji je svojim činom oskrnavio simbol Hrvatske i vrijeđao delegaciju".