latinica  ћирилица
21/04/2018 |  18:32 ⇒ 18:34 | Autor: SRNA

Pronađeni posmrtni ostaci u Đakovici, najvjerovatnije ubijenih Srba

Na lokaciji u Đakovici pronađeni su posmrtni ostaci najmanje tri osobe za koje se pretpostavlja da su Srbi kidnapovani i ubijeni tokom sukoba na Kosovu i Metohiji, rečeno je Srni u Komisiji Vlade Srbije za nestala i kidnapovana lica.
Kosovo - Foto: Getty Images
KosovoFoto: Getty Images

Iz Komisije kažu da su posmrtni ostaci pronađeni u oktobru prošle godine i da je DNK analiza u toku, ali da će zbog složenosti istrage više detalja biti saopšteno kada se završi pretraga kompletne lokacije.

U ponedjeljak, 16. aprila, počelo je ponovno raščišćavanje lokacije koja se nalazi u urbanom dijelu Đakovice, a biće nastavljeno u prisustvu predstavanika Srba i Albanaca u naredni ponedjeljak, 23. aprila.

- Postoji sumnja da se na toj lokaciji i na još dvije u Đakovici i neposrednoj blizini nalaze posmrtni ostaci više lica srpske nacionalnosti kidnapovanih i ubijenih tokom sukoba na Kosovu - kažu u Komisiji.

Predstavnici srpske i albanske komisije za nestala lica su zauzeli stav da u interesu istrage ne daju zvanične informacije do okončanja pretrage lokacija.

Zamjenik direktora Euleksovog Odjeljenja za sudsku medicinu Tarja Formisto potvrdila je prištinskim medijima na albanskom jeziku da su ekshumirali ostatke tri osobe za koje se sumnja da su ubijene tokom sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine.

- Njihova etnička pripadnost i drugi detalji biće poznati nakon DNK analize - rekla je Formistova.

Gazeta ekspres prenosi da su posmrtni ostaci najmanje tri osobe otkriveni u masovnoj grobnici u blizini Đakovice i da je moguće da pripadaju kosovskim Srbima ubijenim tokom rata.

Područje Đakovice je tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine bilo u zoni odgovornosti pripadnika terorističke OVK, kojima je komandovao aktuelni premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj.