latinica  ћирилица
21/04/2018 |  19:19 ⇒ 21:31 | Autor: RTRS

Јasenovac- SNV i antifašistička udruženja odali počast žrtvama

Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske održali su komemoraciju u spomen području Јasenovac, u znak sjećanja na žrtve koncentracionog logora.

Predstavnici jevrejskih, srpskih i antifašističkih organizacija treću godinu ne učestvuju u službenoj komemoraciji Hrvatske koja je najavljena za sutra. Podaci Federativne Narodne Republike Јugoslavije navode da je u jasenovačkim logorima nestalo pola miliona Srba, 80.000 Roma, 32.000 Јevreja, i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

Uprkos prvim ekshumacijama, koje je uradila državna komisija Јugoslavije, u memorijalnom kompleksu Јasenovac kao žrtve su navedeni samo oni koji su identifikovani, odnosno 83.145 ubijenih. Među stradalima je i oko 20.000 djece.

Dobrila Kukolj, predsjednica Udruženja preživljelih logoraša iz Banjaluke, poručuje da se ovakvi stravični zločini nikada više ne smiju desiti.

Јasenovac su mjesto obilježila stradanja nevinih muškaraca, žena, djece, koji su kažnjeni samo zato što su bili druge vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti, u periodu između 1941. i 1945. godine. Ovo je logor smrti koji je bio najgori i najzloglasniji od 50 logora i sabirnih centara koje je organizovala NDH.

Danas je prisutna slika svjesnog zaboravljanja i ciljanog negiranja mjesta kao što je Јasenovac od strane Hrvatske, poručeno je na komemoraciji.

- Oni ne samo da ne ćute i ne poginju glavu, već govore jezikom prijetnje za one koji su ostali, za one koji drugačije misle i za one koji se žele sjećati- ističe Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća.

Državna komemoracija biće održana sutra na istom mjestu, ali u njoj, kako je najavljeno, neće biti predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Treću godinu zaredom u zvaničnoj državnoj komemoraciji ne učestvuju predstavnici srpskih, jevrejskih i antifašističkih organizacija. Kao razlog se navodi, ne samo pozdrav "Za dom spremni", koji je često prisutan u Hrvatskoj, nego i ulice u ovoj zemlji koje nose nazive ustaških zločinaca.