latinica  ћирилица
21/04/2018 |  21:14 ⇒ 21:17 | Autor: SRNA

Stvaraoci Srpske: Aktivno raditi na ustavnoj ravnopravnosti Srba u FBiH

Asocijacija Stvaraoci Republike Srpske danas je na Palama završila dvodnevno savjetovanje najužeg rukovodstva sa predsjednicima opštinskih odbora iz cijele Republike Srpske.
Pale: Asocijacija Stvaraoci Republike Srpske - Foto: SRNA
Pale: Asocijacija Stvaraoci Republike SrpskeFoto: SRNA

Razmatrano je više značajnih tema od interesa za srpski narod na području Republike Srpske i Federacije BiH sa posebnim akcentom na prioritete Asocijacije u sadašnjem trenutku i u bliskoj budućnosti.

Zaključeno je da će Asocijacija u narednom periodu aktivno raditi na implementaciji pune ustavne ravnopravnosti srpskog naroda u FBiH.

S tim ciljem angažovan je advokatski tim koji treba da pripremi više apelacija Ustavnom sudu FBiH u vezi sa kršenjem odredaba Ustava koja se tiču kolektivnih prava Srba u tom entitetu.

Tražiće se puna primjena Ustava kada je riječ o popunjavanju Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, ravnopravna primjena ćiriličnog pisma na svim nivoima, vraćanje naziva najznačajnijih ulica, parkova i objekata koji su nosili srpska imena prije rata, posebno u Sarajevu kao administrativnom centru BiH.

Zaključeno je da će na Palama u prostorijama zgrade "Malog doma", koja će uskoro preći u vlasništvo Asocijacije, otvoriti muzej "Stvaranja Republike Srpske".

Asocijacija je usvojila smjernice daljih aktivnosti, posebno kada je riječ o izradi registra svih aktivnih učesnika u stvaranju Republike Srpske, njenih utemeljivača ili stvaralaca.