latinica  ћирилица
22/04/2018 |  12:29 ⇒ 12:55 | Autor: RTRS

Trebinje: Promovisana knjiga "Kulturno pamćenje tršćanskih Srba"

Nakon Gacka i Mostara, knjiga "Kulturno pamćenje tršćanskih Srba" autorke Mile Mihajlović, koja živi i radi u Rimu, predstavljena je i u Trebinju.

Mihajlovićeva je za ovu knjigu, koja definiše pojmove kulturnog pamćenja i nacionalne kulture u dijaspori, dobila nagradu "Rastko Petrović" za najbolje prozno djelo u 2017. godini. Pokrovitelj knjige je prestolonasljednik Aleksandar drugi Karađorđević.

Priča o tršćanskim Srbima počinje prije tri stotine godina. To su bili ljudi, ističe autorka, pustolovne hrabrosti, izuzetnih sposobnosti. Veliki vizionari, trgovci, moreplovci, književnici, naučnici, rodoljubi, revolucionari, a danas smo ih, dodaje Mihajlovićeva, potpuno zaboravili.

- Njih je nestalo, oni su se asimilovali, ali je njihova uloga u kreiranju srpskog nacionalnog identiteta i srpske države , kao i u kreiranju evropske i svjetske kulture, nezaobilazan dio univerzalne ljudske istorije - ističe autorka.

Tršćanski Srbi ne samo da su pomagali srpsku kulturu svuda u svijetu, već su davali podsticaj razvoju svjetske kulture uopšte. Trst je bio centar srpskog prosvetiteljstva, pa zato i ne čudi podatak da je Dositej Obradović, baš u Trstu spjevao svoju najčuveniju pjesmu "Vostani Serbije". Veze tadašnjih Srba u Trstu sa Karađorđem i ustanicima bile su tolike da je nastala i legenda, po kojoj je zavjera za podizanje ustanka u Šumadiji organizovana u Trstu.

- To je legenda, ali je istina da su rijeke novca, oružja i boraca neprekidno tekle iz Trsta u ustaničku Srbiju - naglašava Mihajlovićeva.

Danas u Trstu živi 20.000 Srba, ali to su, ističe Mihajlovićeva, neki drugi Srbi. Nakon Trebinja, slijede promocije u Kotoru, Herceg Novom, Beogradu i Novom Sadu. Promocija u Trstu planirana je sredinom maja.