latinica  ћирилица
22/04/2018 |  12:32 ⇒ 13:53 | Autor: SRNA

Beograd: Sjećanje na žrtve holokausta i genocida

Na Starom sajmištu kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svjetskom ratu u Beogradu, danas je obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma.
Dan sjećanja na žrtve Holokausta, Staro sajmište Beograd - Foto: RTS
Dan sjećanja na žrtve Holokausta, Staro sajmište BeogradFoto: RTS

Državnu ceremoniju predvodio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Ceremoniji su prisustvovali preživjeli zatočenici logora smrti, članovi porodica postradalih, predstavnici Saveza Јevrejskih opština Srbije, predstavnici Savjeta Romske nacionalne manjine, diplomatskog kora, udruženja i građani.

Najzloglasniji nacistički logor na teritoriji okupirane Srbije bio je koncentracioni logor na Starom sajmištu u Beogradu, čiji su zatočenici, uglavnom Srbi, Јevreji i Romi, masovno ubijani od 1941. do 1944. godine.

Ovaj dan posvećen je sjećanju na Srbe, Јevreje i Rome stradale u masovnim i nečovječnim usmrćivanjima tokom Drugog svjetskog rata.

Dan sjećanja na žrtve genocida obilježava se 22. aprila u spomen na dan 1945. godine kad je došlo do proboja grupe zatočenika ustaškog logora smrti u Јasenovcu-Donja Gradina u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Sistem koncentracionih logora Јasenovac predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svjetskom ratu.

U periodu između 1941. i 1945. godine u tom logoru ubijeno je stotine hiljada civila, najvećim dijelom Srba, kao i Јevreja i Roma, uključujući i desetine hiljada djece u logoru u Јastrebarskom.

Osim logora smrti u Јasenovcu-Donja Gradina, sistem koncentracionih logora obuhvatao je više lokaliteta na teritoriji današnje Hrvatske i BiH.

Na osnovu prvih ekshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Јugoslavije, a koje je potvrdio centar "Simon Vizental", zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Јevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.