latinica  ћирилица
23/04/2018 |  18:49 ⇒ 21:41 | Autor: RTRS

Šta je spriječilo imenovanje čelnika policijskih agencija na nivou BiH?

Direktorima i zamjenicima direktora Granične policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i zamjeniku direktora Sipe istekao je mandat.

Savjet ministara nije imenovao njihove nasljednike. Pokušaj da to urade na posljednjoj sjednici nije uspio.

Ministar bezbjednosti Dragan Mektić uporno bježi od objašnjenja, zašto je tražio da se prolongira izjašnjavanje o kandidatima.

Zbog hvalospjeva o trogodišnjem mandatu, do javnosti jedva da je doprla informacija da Savjet ministara nije imenovao čelnike bh. policijskih agencija.

Iako je Nezavisni odbor dostavio rang- listu najuspješnijih kandidata, izjašnjavanje je odgođeno na zahtjev Dragana Mektića.

- Nije razmatrano, skinuto je to s dnevnog reda. Јa to sada ne bih komentarisao. Vidjećemo sljedeći put, kaže Mektić.

Ni kasnije Mektić nije bio rječitiji, nije objasnio zašto je tražio da se odgodi imenovanje.

Nezvanično, nezadovoljan je redoslijedom srpskih kandidata za poziciju zamjenika Direktora direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH.

Prvi na listi je Relja Kovač, drugi Dragan Prodanović a treći Ranko Vuković.

U Nezavisnom odboru kažu da nisu zvanično obaviješteni da Savjet ministara nije imenovao čelnike bh. policijskih agencija.

- Šta je bilo na sjednici SM ja ne znam, niti znam zbog čega nije apsolvirano to pitanje. Јa sam uvjerenja da će SM, ako ne na sljedećoj onda na nekoj od narednih sjednica, riješiti to pitanje jer ne vidim problem. Problem i ne postoji, istakao je Enes Obralija, prvi zamjenik predsjedavajućeg nezavisnog odobora PS BiH.

Ipak, problem postoji. Rukovodstvu dvije bh. policijske agencije istekao je mandat, a Savjet ministara odgađa imenovanje njihovih nasljednika. Upravo to otvara prostor za sumnje da je na djelu kadrovska „trgovina“ unutar vladajućih stranaka na bh. nivou o raspodjeli drugih pozicija.

- Što se mene tiče, pošto je to prolongirano, na idućoj sjednici ja ću glasati za rang listu koju je dostavio Nezavisniodbor, naglašava Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara.

Јedini kandidat za novog direktora GP BiH je dosadašnji Zoran Galić. Biće biran i njegov zamjenik iz bošnjačkog naroda.

Mirsad Vilić je na putu da obnovi mandat na čelu DKPT-a, mada je pitanje kako je dobio povjerenje srpskih čalova Nezavisnog odbora s obzirom na propuste u obezbjeđenju Aleksandra Vučića u Potočarima.

Biraju se dvojica zamjenika iz srpskog i hrvatskog naroda, kao i zamjenik direktora Sipe.