latinica  ћирилица
23/04/2018 |  18:54 ⇒ 24/04/2018 | 08:05 | Autor: RTRS

Matvijenko: Rusija je garant Dejtona i zalaže se za ukidanje OHR-a!

Predsjednica Savjeta federacije Gornjeg doma parlamenta Rusije, Valentina Ivanovna Matvijenko, poručila je u Sarajevu da je Dejtonski sporazum "alfa i omega" funkcionisanja BiH i ne vidi potrebu za njegovim preuređenjem.

Pozvala je na zatvaranje OHR-a, a zatim otišla u Istočno Sarajevo da položi vijenac na spomenik ruskom diplomati Vitaliju Čurkinu. Ruska delegacije sutra stiže u Banjaluku na razgovore sa zvaničnicima Republike Srpske, a obratiće se i poslanicima Narodne skupštine.

Ne pamti se kada je u Parlamentarnoj skupštini BiH neko otvoreno pozvao na zatvarenje OHR-a, kazavši da je to protektorat koji koči BiH.

Rekla je to treća osoba po značaju u Rusiji, Valetina Ivanovna Matvijenko i pride zahvalila BiH što se nije pridružila nelegitimnim i restriktivnim sankcijama EU prema Rusiji.
 
- Rusija ne vidi neophodnost za preuređenje Dejtona još više da se to inicira sa strane. Zalažemo se za zatvarnje OHR-a jer prisustvo stranaca ponižava narode BiH , koji bi trebalo da se vrate isključivom pravu da sami vladaju sudbinom svoje zemlje - istakla je Matvijenko.

Biranim riječima Matvijenko je poručila da je Ruska Federacija za punu saradnju u svim oblastima sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda i BiH u cjelini. U trenutku kada je govorila o potrebi restrukturiranja pravosudnih institucija na nivou BiH, delegat iz bošnjačkog naroda Halid Genjac napustio je sjednicu.
 
- Smatramo da je prezrela potreba za reformisanje pravosudnih institrucija u BiH, Ustavnog suda BiH, Suda i Tužilaštva BiH - rekla je Matvijenko.

Ruska "čelična ledi", kako je zovu mediji, rekla je da ne razumije potrebu da se BiH stavlja pred izbor: EU ili Rusija. Istakla je da je Rusija za mir i stabilnost na Balkanu, koji je do sada narušen prijemom Crne Gore u NATO, a to se sada pokušava i sa Makedonijom.
 
- Zašto se vrši pritisak na BiH da izabere EU ili Rusiju. To nije dobro - kaže Matvijenko.

Da li vođen potezom svog stranačkog kolege Halida Genjca koji je napustio sjednicu tokom govora Valentine Matvijenko, tek prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić nije bio na završnom presu sa gošćom iz Rusije, gdje je predsjedavjući Doma zahvalio na podršci Rusije za očuvanje DMS.

- Mi dugujemo zahvalnost na principjelnoj politici očuvanja DMS i njenih stavova u PIK-ui i SB UN-a - istakao je Ognjen Tadić predsjedavajući Doma naroda.

U Sarajevu su već izrazili čuđenje što se ugledna gošća iz Rusije nije obratila i u Federalnom parlamentu, a sutra će to učiniti u Narodnoj skupštini Srpske. Spekuliše se da je to i htjela ne bi li se u kratkom vremenu mogla sazvati sjednica federalnog Doma naroda zbog krize zakopodavne vlasti u tom entitetu.

Ipak, Valentina Matvijenko položila je vijenac ispred Vječne vatre u Sarajevu.

Ruska delegacija potom je prešla u Istočno Sarajevo gdje su položili vijence na spomenik ruskom diplomati Vitaliju Čurkinu. Boravak ruskih zvaničnika prate jake mjere obezbjeđenja, na svakom koraku su pripadnici policije Srpske, saobraćaj je obustavljen na onim dionicama kojima se kreće ruska delegacija.