latinica  ћирилица
23/04/2018 |  18:56 ⇒ 19:02 | Autor: RTRS

Dejan Stolić iz Kozarske Dubice napravio vozilo za karting

Dejan Stolić, učenik drugog razreda Mašinske škole iz Kozarske Dubice izradio je vozilo za karting. Ideja ovog mladog Dubičanina predstavljena je i na Sajmu zanimanja Republike Srpske.
Dejan Stolić (Foto:.rtv-kd.com) -
Dejan Stolić (Foto:.rtv-kd.com)

“U oktobru prošle godine došao sam na ideju da napravim ovo vozilo, prvo sam napravio projekat,postepeno kupovao materijal i pomalo izrađivao. Trebalo mi je pet mjeseci da ga završim, zbog nedostatka novca, jer sam kupovao dio po dio, kao i potreban alat“, priča Stolić za RTV KD.

Vozilo je na prodaju, sa motorom od 60 kubika, postiže brzinu do 40 kilometara na čas, ima četiri brzine i služi za trke.

“Ako uspijem prodati ovo vozilo u čiju izradu sam uložio 650 maraka, počeću raditi na ručnoj izradi Bagi vozila“, rekao je Stolić koji nakon srednje škole planira da upiše Mašinski fakultet.

U izradi vozila, na poslovima varenja, pomogao mu je drug iz razreda Miloš Kesić.

"Sve zasluge za izradu ovog vozila pripadaju učeniku, a profesori su samo bili tu da ga prate i bodre i daju određene sugestije u organizacionom smislu" kazao je Borko Јajčanin, profesor mašinske grupe predmeta.

Stolićevo vozilo za karting izloženo je u holu srednje škole "Nikola Tesla" u Kozarskoj Dubici, zajedno sa drugim predmetima nastalim na praktičnoj nastavi stručnih škola, koja je nezaobilazna i veoma važna u obrazovanju novih generacija budućih stručnjaka.