latinica  ћирилица
24/04/2018 |  13:06 ⇒ 16:25 | Autor: RTRS

Balabanova "Sloboda" traži garantovana mjesta za Bošnjake i Hrvate

Klub odbornika "Sloboda" u banjalučkoj skupštini, sa Budimirom Balabanom na čelu, zatražio je danas da se u parlamentu najvećeg grada Srpske garantuju odbornička mjesta za predstavnike Bošnjaka i Hrvata, saopštio je tokom današnje sjednice Milenko Јaćimović, jedan od odbornika ovog kluba.
Banjaluka: Skupština grada (arhiv) - Foto: RTRS
Banjaluka: Skupština grada (arhiv)Foto: RTRS

Tokom današnje sjednice Skupštine grada, Јaćimović je, ispred kluba "Sloboda", optužio je gradsku vlast da, predviđenim izmjenama Statuta grada, vrši diskriminaciju bošnjačkog i hrvatskog naroda, pošto je je novim tekstom gradskog stuta predviđeno da od ukupno 31 odbornika u Skupštini grada jedno mjesto garantuje za pripadnike nacionalnih manjina, kao što je i do sada bio slučaj.

Zbog očiglednog kršenja odluka Ustavnog suda i rezultata popisa stanovništva, klub "Sloboda" će od Centralne izborne komisije BiH i Suda BiH zatražiti da se poništi Stutut grada Banja Luke, ukoliko danas bude usvojen, jer se radi o očiglednog diskriminaciji Bošnjaka i Hrvata – rekao je Јaćimović.

On je podsjetio da su predstavnici bošnjačkog naroda u Narodnoj skupštini tražili od organa Republike Srpske da se u statut grada Banja Luke ubaci odredba po kojom bi bila garantovana odbornička mjesta u banjalučkoj skupštini za predstavnike Bošnjaka i Hrvata, pozivajući se na odluku Ustavnog o konstitutivnost naroda.

U reagavanju na zahtjev "Slobode", gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić ocijenio je da se radi o šokantnoj inicijativi koja se, slučajno ili ne, u potpunosti podudara sa zahtjevima koje su svojevremeno iznosili predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA).

Јoš prije desetak godina, u Narodnoj skupštini Republike Srpske odbijen je gotovo identičan zahtjev SDA koja je amandmanima na Ustav Republike Srpske tražila da Banjaluka ima specijalan status i da se i u skladu s tim garantuju odbornička mjesta za Bošnjake i Hrvate.

Danas se klub "Sloboda" javio sa istim prijedlogom i praktično ponovio priču SDA.

Za mene, popuno je neshvatljivo da jedna partija sa sjedištm u Banjaluci i Republici Srpskoj pokušava da Banjaluka dobije specijalni status sa garantovanim mjestima koji, usput budi rečeno, nema niti jedna lokalna zajednica u BiH – rekao je Radojičić.

Ovaj prijedlog "Slobode" izazvao je oštre polenike na današnjoj sjednici gradskog parlamenta, tokom koje je došlo i do žestokog verbalnog okršaja između odbornika Јaćimovića i Vladimira Miroškljevića iz Ujedinjene Srpske.

Reaguući na ovu inicijativu, Mirošljević je pozvao "Slobodu" da objasni zašto bi Banja Luka bila posebna slučaj i zašto ta ista prava ne daju Srbima u Federaciji BiH, gdje srpskih predstavnika nema ni u organima u kojim su im Ustavom garantovana mjesta.

Bošnjaci i Hrvati imaju ista prava kao i Srbi u Banjaluci, a u gradsku skupštinu mogu ući i ulaze, kao i svi drugi, preko lista političkih partija ili kao nezavisni kandidati. S druge strane, ne vidim da se baš iko u Federaciji našao zalagati za prava Srba, dok mi, s druge strane, u Banjaluci, očigledno imamo pojedince koji se zalažu za promociju statova zvaničnog Sarajeva – rekao je Mirošljević.