latinica  ћирилица
24/04/2018 |  13:10 | Autor: SRNA

Komić: Iskoristiti mogućnosti naučnoistraživačkog rada

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Јasmin Komić rekao je danas u Banjaluci da je potrebno zajedničkim snagama društva i akademske zajednice staviti u funkciju kapacitete naučnoistraživačkog rada koji nisu na najbolji način iskorišteni.
Sastanak ministra Јasmina Komića i Radoslava Gajanina - Foto: SRNA
Sastanak ministra Јasmina Komića i Radoslava GajaninaFoto: SRNA

Komić je ocijenio kao veoma dobru saradnju resornog ministarstva sa Univerzitetom u Banjaluci, te istakao da se stalno radi na njenom poboljšanju u vidu podrške za projekte, izdavanja publikacija, ali i stvaranja zakonskih rješenja koja treba da obezbijede razvoj naučnoistraživačkog rada na najbolji način.

"To se odnosi na kriterijume za izbor u zvanja, koje treba pooštriti, te podizanje kvaliteta efikasnosti naučnoistraživačkog rada. Osim toga, potrebno je voditi računa i o stalnom podmlađivanju naučnonastavnog kadra, te svim oblicima pomoći kako bi došlo i do komercijalizacije znanja", rekao je Komić prije početka sastanka sa rektorom Univerziteta u Banjaluci Radoslavom Gajaninom.

Komić je naveo da je sastanak prilika da se razgovara i o formiranju "spin-ofis" i "spin-aut" kompanija, koje su direktna veza Univerziteta i poslovnog sektora, te jačanju saradnje na formiranju inovativnih klastera.

"Naučnoistraživački rad se odražava na sve segmente društva, a posebno na poslovni sektor i podizanje nivoa njegove konkurentnosti, te stvaranje boljih razvojnih mogućnosti", naglasio je Komić.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo je predvidjelo podizanje kvaliteta izvrsnosti u naučnoistraživačkom radu na mnogo viši nivo, te pružanje svih vrsta pomoći, među kojima je finansijska, koja treba da bude mnogo veća kako bi nastavnici i saradnici na Univerzitetu bili stimulisani za još bolji rad.

Gajanin je napomenuo da je Univerzitet donio Strategiju razvoja Univerziteta za period 2017-2025. godine, usaglašenu sa Strategijom naučnog, istraživačkog i tehnološkog razvoja Republike Srpske, koju je usvojilo resorno ministarstvo.

"Gotovo kroz sve strateške ciljeve Univerziteta u Banjaluci provlači se naučnoistraživački rad, tehnološki razvoj, kao i transfer znanja, odnosno transfer tehnologija, a naročito saradnja sa privredom", istakao je Gajanin.

On je zahvalio resornom ministarstvu na podršci u realizaciji određenih naučnoistraživačkih projekata, kao i radova, te njihovoj publikaciji.