latinica  ћирилица
24/04/2018 |  15:09 ⇒ 18:16 | Autor: RTRS

U Bratuncu još 200 korisnika alternativnog smještaja

U Bratuncu ima oko 200 korisnika alternativnog smještaja, koji čekaju da bude trajno riješeno njihovo stambeno pitanje.

Njihova prijeratna imovina u Federaciji BiH je porušena.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske u saradnji sa drugim institucijama, ove godine izgradiće objekat sa 20 stanova za ove kategorije.

Dušanu Plisniću iz Donjeg Vakufa porušena je imovina u Federaciji. Dvadeset i tri godine čeka donaciju kako bi dobio adekvatne uslove za život, a u Bratuncu živi u alternativnom smještaju .

Tankosava Krčo iz Olova gotovo je nepokretna a živi u potrkovlju. Opština joj je, kaže, dodijelila neuslovnu garsonjeru kao alternativni smještaj. Dodaje da čeka kad će ko doći da joj kupi hljeb.

Mnogobrojni su problemi raseljenih Srba. Iz Udruženja raseljenih Srba sarajevske regije ističu da se imovinski problemi ovih ljudi u Federaciji neće riješiti bez pomoći institucija oba entiteta.

Vidomir Banduka iz ovog Udruženja navodi da oko 200 lica i dalje koristi altenativni smještaj.

Projekat stambenog rješavanja kroz program CEB 2 biće realizovan u Bratuncu do kraja godine. Biće izgrađena zgrada sa 20 stanova za stanare alternativnog smještaja

Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, istakao je da je vrijednost oko 700.000 KM, te da je u toku izrada glavnog projekta.

Prema podacima udruženja raseljenih Srba sarajevske i zeničke regije, nakon rata u opštinu Bratunac doselilo se oko 12. 000 izbjeglih lica.

Procjena je da ih danas tu živi oko 4.000 do 5.000, a dobar dio nije riješio stambeno pitanje.