latinica  ћирилица
24/04/2018 |  16:38 ⇒ 25/04/2018 | 11:31 | Autor: RTRS

Matvijenko u NSRS: Saradnja u svim sferama na visokom nivou

Saradnja Republike Srpske i Rusije je na visokom nivou u svim sferama, a važna uloga u jačanju te saradnje pripada i parlamentarcima.

Ovo je poručeno sa svečane sjednice Narodne skupštine, na kojoj su se obratili predsjednica Savjeta federacije Valentina Matvijenko i predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Ova posjeta potvrđuje čvrstu povezanost dva naroda i dobre odnose Republike Srpske i Rusije, poručeno je sa svečane sjednice.

Nema prepreka saradnji koja će biti sve jača na realizaciji zajedničkih projekata, najavila je Valentina Matvijenko.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik još jednom je zahvalio na ruskom vetu na britansku rezoluciju u Srebrenici, ali i na principijelnom insistiranju Rusije na poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpkse, uz riječi dobrodošlice, istakao je da ova posjeta potvrđuje čvrstu povezanost naroda i dobre odnose i saradnju Republike Srpske i Rusije.

Valentina Matvijenko izrazila je iskreno zadovoljstvo što boravi na tlu prijateljske i bratske Republike Srpske. Veze koje spajaju Srpsku i Rusiju su istorijske i one ujedinjuju, poručila je Matvijenko.

Istakla je da sastanak sa rukovodstvom Republike Srpske potvrđuje zajedničku težnju ka daljem razvoju saradnje prema uzajamno korisnim ekonomsko-trgovinskim vezama.

Ona je rekla da su političke veze i drugi odnosi Srpske i Rusije prijateljski i čvrsti, te da se zajednički projekti razvijaju naporima obje strane.

"Ti projekti su vrlo intenzivni i dinamični", rekla je Matvijenkova

U tome svemu važnu ulogu ima predsjednik Republike Milorad Dodik, koji je, kaže, čest gost ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Dodik je istakao da se saradnja sa Rusijom ostvaruje na visokom nivou u svim sferama, a želja je da oni budu još sadržajniji.

Poručio je da Srpska izuzetno cijeni rusko angažovanje kroz Savjet za implementaciju mira i što insistira na poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Zahvalnost Rusiji i za mjere podrške privredi. Saradnja se oslikava kroz brojne projekte.

Matvijenkova je navela da velike ruske kompanije, poput "Zarubežnjefta" i "Gasproma" ozbiljno rade na razvoju privrede u Srpskoj.

"Rukovodstvo Srpske stvara povoljnu poslovnu klimu u duhu naših prijateljskih odnosa", istakla je Matvijenkova.

Predsjednik Dodik odlikovao je Matvijenko ordenom Republike Srpske na ogrlici za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa Srpske i Rusije, i za nemjerljiv doprinos u borbi za fizički i duhovni opstanak, afirmaciju i razvoj Srpske.

U čast posjete delegacije Savjeta Federacije, u Banskom dvoru u Banjaluci priređen je kulturni program. Organizovao ga je gradonačelnik Igor Radojičić.