latinica  ћирилица
25/04/2018 |  18:17 ⇒ 21:07 | Autor: RTRS

Pelješki most - top tema za prepirku bh. zvaničnika

Pelješki most ponovo je postao top tema za prepirku zvaničnika BiH.

Dok iz zvaničnog Brisela stiže potvrda da nema prepreka za izgradnju mosta, a u Dubrovniku potpisuju ugovore sa izvođačima radova- Sarajevo je ponovo podijeljeno. Bošnjački političari najavljuju tužbe protiv Hrvatske međunarodnim sudovima, hrvatski političari ih kritikuju i likuju zbog megainfrastrukturnog projekta matice, a srpski uglavnom ćute.

Bošnjački "marinci" ponovo su "na nogama"! U Predsjedništvu, Savjetu ministara i u komandi "flote" - centrali SDA! Povreda suverentiteta BiH, uzurpacija teritorije, kršenje međunarodnih ugovora i konvencija, ometanje pristupa otvorenom moru - "vrište" govornici!

No komšije se ne osvrću! Nakon što je Evropska komisija, poslije analize projektne dokumentacije i hrvatske argumentacije, i zvanično dala zeleno svjetlo za gradnju; i najmlađoj članici "odriješila kesu" tešku čak 375 miliona bespovratnih evra, prije dva dana potpisan je i ugovor sa izvođačem radova – kineskim konzorcijumom.

Prve lopate i bageri najavljeni već za 70 dana. Gradnja će trajati 36 mjeseci.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković kaže da će se Pelješki most izgraditi: "Ne vidim koja to vrsta plovila ne bi mogla proći širinom od 283 metra i visinom od 55 da bi na bilo koji način plovni put, neškodljiv prolazak ili bilo koja druga komunikacija iz Neuma prema otvorenom moru bila spriječena. Naprotiv!"

U Sarajevu "plima"!

Ne može Hrvatska da gradi most na svojoj teritoriji, dok im BiH, ili preciznije SDA to ne dozvoli.

Bakir Izetbegović ranije je komšijama dijelio besplatne stručne savjete – preporučivao im, umjesto mosta – izgradnju tunela u zaleđu ili ispod Neuma. Sada, po prepoznatljivom scenariju, najavljuje tužbe!

Mostovi na Bosforu – visoki 64 metra nisu smetnja vaskolikoj ruskoj crnomorskoj floti. Most na Pelješcu, koji metar niži, smetaće bh. floti, zaustaviće mega-kruzere i giga – tankere dalje od nepostojećeg neumskog pristaništa.

- Mi ćemo se dalje obratiti Evropskoj komisiji, koja finansira projekat, a i ranije smo se obraćali. Obratićemo se hrvatskoj strani i po potrebi, na kraju krajeva, i sudovima koji se bave ovim stvarima, kao što je sud u Hagu, navodi član bh. Predsjedništva Bakir Izetbegović.

"Ekskluzivni" tumači istorije, geografije, pravnih i drugih nauka u BiH, slično su, ne tako davno, i takođe u predizborno vrijeme, mjesecima "tumačili" i status Sutorine.

Projektovali višemjesečno gloženje sa susjednom Crnom Gorom! Nakon toga su zaćutali! Potom sa susjednom Srbijom – u blamu od pokušaja revizije tužbe za konstruisani genocid i otrpjeli pravni šamar iz Haga.

Na red je, eto, stigla i susjedna Hrvatska, bez da su, već prepoznatljivo, "ekskluzivci" i pokušali da se dogovore unutar zajedničkih nam institucija, ili između konstitivnih naroda.

Dok Izetbegović najavljuje tužbe, kolega mu iz Predsjedništva Dragan Čović, ne štedi pohvale. Na račun Hrvatske naravno! Pohvale Hrvatskoj što je konačno napravila jedan iskorak koji uveliko pomaže BiH.

Kultura sukoba i nesaradnje među sarajevskim partnerima odavno je postala pravilo! Iz Predsjedništva – po indigo sistemu – preslikana u Savjetu ministara.

Predsjedavajući Denis Zvizdić najavljuje nove susrete sa hrvatskim premijerom. I nova protestna pisma Briselu i Zagrebu. A već su ih emisari SDA među ministrima, poslanicima, delegatima uzalud pisali.

Demantije na iste adrese slali iz fotelja HDZ-a. Zvizdićev zamjenik Vjekoslav Bevanda i ovaj put oštro kritikuje Zvizdića. Podsjeća ga da zvanični stav institucija BiH o Pelješkom mostu ne postoji, a za lične nije ni mjesto ni vrijeme.

Dok bi sukob na relaciji SDA – HDZ mogao da eskalira, srpski zvaničnici u Sarajevu, po strani.

- Tuk na utuk nije dobar. Nije dobar ni s jedne, a Bogami, ni s druge strane. Nego više dogovor. Hoće li ga biti, zavisi od ključnih ljudi koji učestvuju u ovim raspravama, ja to definitivno nisam, ističe srpski član Predsjedništva  Mladen Ivanić.

Kako god da se nastavi najnovija bh. saga o još nezapočetom mostu u komšiluku, naspram Sarajeva stoje briselski novac, zagrebačko-pelješka potreba i zarade željni neimari iz Pekinga.

Preteško breme, čak i za predizborno vrijeme !