latinica  ћирилица
26/04/2018 |  13:19 | Autor: TANЈUG

U petak prvi susret lidera dvije Koreje poslije više od 10 godina

Počasna garda Јužne Koreje će ispratiti lidere na ceremoniju prijema u hotel u Panmundžomu gdje će samit biti održan
Јužnokorejski predsjednik Mun DŽae In i lider Sjeverne Koreje Kim DŽong Un - Foto: ilustracija
Јužnokorejski predsjednik Mun DŽae In i lider Sjeverne Koreje Kim DŽong UnFoto: ilustracija

Јužnokorejski predsjednik Mun DŽae In dočekaće u petak lidera Sjeverne Koreje Kim DŽong Una u južnokorejskom delu granične demilitarizovane zone Panmundžom, na prvom samitu dvije strane poslije više od 10 godina.

Počasna garda Јužne Koreje će ispratiti lidere na ceremoniju prijema u hotel u Panmundžomu gdje će samit biti održan, rekao je novinarima šef kabineta južnokorejskog predsjednika Im DŽong Seok, prenosi Rojters.

"Fokus ovog samita biće prije na denuklearizaciji i obezbjeđivanju trajnog mira, nego na bilo čemu drugom. Osjećam da Sjeverna Koreja šalje svoje najvažnije vojne zvaničnike na samit, jer i oni vjeruju da su denuklearizacija i mir važni", rekao je Im.

Kim će na samit doći sa devet zvaničnika, među kojima će biti i njegova sestra Kim Јo DŽong, koja je predvodila sjevernokorejsku delegaciju na ovogodišnjim Zimskim Olimpijskim igrama u februaru, kao i formalni šef države Kim DŽong Nam.

Pored njih, u delegaciji će se naći i Kim Јong Čol, bivši šef obaveštajne službe, kao i Čoe Hvi, predsjedavajući sportskog panela.

Delegaciju Јužne Koreje činiće sedam zvaničnika, među kojima će biti ministri odbrane, spoljnih poslova i ujedinjenja.

Zvanični dijalog između Kima i Muna počeće u 10.30 sati po lokalnom vremenu, sat vremena nakon zakazanog trenutka kada Kim pređe granicu i uđe u Panmundžom, navodi agencija.

Po završetku prve runde razgovora, kako je Im rekao, Kim i Mun će imati odvojene ručkove, nakon čega će nastupiti ceremonija zajedničkog sađenja drveta.