latinica  ћирилица
26/04/2018 |  15:49 ⇒ 18:43 | Autor: RTRS

Otpušteni radnici "Apoteke Semberija" najavili tužbe protiv poslodavca

U Bijeljini je i dalje aktuelan problem otpuštenih radnika gradske apoteke.

Otpušteni radnici Јavne ustanove "Apoteka Semberija" koja je predata na upravljanje strateškom partneru "Viva mediku" danas su najavili tužbe protiv poslodavca, ali i mogućnost organizovanja protesta. Vlasnik "Viva medika" tvrdi da su rješenja o otkazu zakonita i da ugovor o partnerstvu nije prekršen.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić kaže da "Viva medik" ima obavezu da zadrži radnike i da će Grad pomoći u zaštiti njihovih prava.

Među otpuštenim radnicima apoteke je i Mira Trišić, diplomirani farmaceut sa 34 godine radnog staža.

"Јa sam farmaceut koji sam tehnološki višak, a toliko apoteka radi sa tehničarem u jednoj smjeni, toliko sektorskih ambulanti sa tehničarem prijavljenim na četiri sata. U pitanju je nepoštovanje zakona", ističe Trišićeva.

Devet radnika je, kažu, otpušteno odmah nakon donošenja odluke o likvidaciji gradske apoteke bez prava na otpremninu.

Rješenja o otkazu, ističu, dobili su poštom, čak i ako su bili na bolovanju.

"Na kraju ćemo ako bude potrebno otići ispred opštine sa našim porodicama i protestovati, tražićemo bojkot apoteke", naglasila je Dragana Јeremić, farmaceutski tehničar.

Strateški partner, koji je 1. septembra prošle godine preuzeo poslove, objekte i radnike apoteke na 15 godina, obavezao se da će zadržati djelatnost ali ne i zaposlene, kaže vlasnik ovog preduzeća.

"Ugovor nigdje nije prekršen, ni jedna odredba o strateškom partnerstvu. Јasno je definisano da se radnici preuzmu, nigdje ne stoji koliko dugo treba da se oni zadrže", pojasnio je Vladimir Mitić, vlasnik preduzeća "Viva medik" Kozluk.

Iz gradske uprave u Bijeljini najavljeno je da će grad kao osnivač apoteke zaštititi radnike, o čemu su dopisom obavijestili "Viva medik".

"Možda jeste njima problem što ima tehnološkog viška, ali nek ih raspoređuje na druga radna mjesta. Tamo lijepo stoji u ugovoru da je dužan da zadrži radnike i mi ćemo njih podržati i da tužimo i da svjedočimo, sve što bude potrebno", rekao je Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Tokom prethodnih godina, dok je u Bijeljini tridesetak privatnih apoteka otvoreno, gradska apoteka Semberija poslovala je sa gubicima.

Uprkos protivljenju opozicije koja je tražila da se odgovorni kazne, a djelatnost javne ustanove zadrži, Skupština grada donijela je odluku o svojevrsnoj privremenoj privatizaciji apoteke kroz strateško partnerstvo.