latinica  ћирилица
10/05/2018 |  10:25 | Autor: SRNA

Vučić: Obezbijediti ravnotežu između nezavisnosti i odgovornosti sudstva

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prilikom sastanka sa delegacijom Venecijanske komisije u Beogradu da Srbija kroz ustavne amandmane koji se odnose na pravosuđe, želi da obezbijedi adekvatnu ravnotežu između nezavisnosti i odgovornosti sudstva da bi građanima bile omogućene efikasne i kvalitetne pravosudne usluge.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

On je ocijenio da je srpsko pravosuđe sporo i ukazao da je Srbija spremna da prihvati preporuke Venecijanske komisije i primijeni dobra iskustva da bi unaprijedila vladavinu prava.

Predstavnici Venecijanske komisije istakli su da su u Srbiju došli da bi sagledali prijedloge ustavnih amandmana i postojeće primjedbe, radi pripreme godišnjeg izvještaja koji će biti predstavljen u junu, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srbije.

Oni su ocijenili da je ustavna reforma važna i korak u dobrom pravcu, ali da je u tom procesu neophodna dobra komunikacija svih relevantnih aktera.

Evropska komisija je tražila od Venecijanske komisije da doprinese usklađivanju pravnog sistema Srbije sa evropskim zakonodavstvom da bi ispunila kriterijume za prijem u EU.