X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
15/05/2018 |  12:49 | Izvor: SRNA

Vulin: Hrvatska želi da Evropa liči na Blajburg

Hrvatska želi da Evropa liči na Blajburg, inače ne bi veću pažnju posvećivala obeležavanju Blajburga nego Јasenovca, izjavio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.
Aleksandar Vulin - Foto: SRNA
Aleksandar VulinFoto: SRNA

Primjetivši da je u Blajburgu bila "cijela hrvatska država u punom kapacitetu", Vulin je rekao da se u politici, kao i u životu, mora izabrati strana, te da se ne može biti i u Јasenovcu i u Blajburgu.

- Ne možete da kažete da imate poštovanje prema žrtvama Јasenovca i da onda odete u Blajburg kod njihovih koljača i da i prema njima imate poštovanje. Tu nešto nije u redu. Ne možete biti u 21. vijeku na strani fašizma, ne možete ako znate šta fašizam predstavlja - rekao je Vulin za TV Pink.

On je istakao da je Srbija 9. maja u Moskvi na paradi povodom Dana pobjede nad fašizmom bila predstavljena onako kako to zaslužuje jedna zemlja koja je bila članica antihitlerovske koalicije u pobjedi nad fašizmom.

Govoreći o ranije potpisanom vojno-tehničkom sporazumu između Rusije i Srbije, Vulin je naveo da se pregovara o raznim tipovima naoružanja, "nešto kroz vojno-tehničku saradnju, donaciju, nešto kroz kupovinu", te da su to sve ozbiljni sistemi o kojima se može razgovarati.

- Našoj vojsci je potrebno savremeno naoružanje i mi moramo da uhvatimo korak sa sveijtom, jer ako nemamo vojsku i sposobnost da sačuvamo vojsku, pitanje je da li ćemo moći da sačuvamo bilo šta drugo. Ako nemate vojnu snagu i stabilnost, teško ćete moći da imate političku i ekonomsku stabilnost, to ide jedno sa drugim - rekao je Vulin.

On je naveo da se predstojeća zajednička vježba sa NATO-om, koja će biti održana u Srbiji, a koju vodi Ministarstvo odbrane, odnosi na reagovanje u slučaju humanitarnih i prirodnih katastrofa.

- To je veoma dobro, mi smo vojno neutralna zemlja i zato možemo da učimo i od Istoka i od Zapada, možemo da sarađujemo i sa Istokom i sa Zapadom. Ovdje će vježbati i predstavnici članica NATO-a i predstavnici članica ODKB i oni koji nisu u ODKB - objasnio je Vulin.