latinica  ћирилица
17/05/2018 |  09:08 ⇒ 11:40 | Autor: SRNA

PD PS BiH: Na dnevnom redu migrantska kriza i više zakonskih prijedloga

Pitanje izbjegličke krize u BiH i regionu, te više zakonskih prijedloga na dnevnom su redu današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.
Parlament BiH  (Foto: N1) -
Parlament BiH (Foto: N1)

Poslanici bi trebalo da razmotre informaciju Savjeta ministara o sprovođenju plana hitnih mjera i realizaciji aktivnosti navedenih u informaciji o procjenama i mogućnostima BiH u vezi s pitanjem izbjegličke krize u regionu i EU, te pregledu situacije u vezi s migrantskom krizom na zapadnobalkanskoj ruti.

Na dnevnom redu je i zahtjev Savjeta ministara za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji /OBA/ BiH.

Predloženim zakonom sprovodi se odluka Ustavnog suda BiH i njime se propisuje
sadržaj pisanog zahtjeva u vezi s tajnim prikupljanjem podataka za koje je potrebno sudsko ovlaštenje, te uvodi ograničenje ukupnog trajanja ove mjere.

Prema izmjenama zakona, nalog može biti odobren za period do 60 dana, a u slučaju potrebe za produženje mjera, na pisani obrazloženi prijedlog generalnog direktora, sudija može produžiti važnost naloga na dodatne periode od po 30 dana, s tim da odobrene mjere mogu trajati ukupno najduže 48 mjeseci.

Ustavni sud BiH prošle godine prihvatio je apelaciju zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjane Krišto i proglasio neustavnim tri odredbe Zakona o OBA.

Poslanici bi u drugom čitanju trebalo da se izjasne o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, kojima se predviđa produženje trajanja službe profesionalnih vojnih vojnika.

Ovim izmjenama maksimalna dužina trajanja službe vojnika pomjera se do navršenih 40 godina, s dosadašnjih 35, odnosno 38 godina, čime BiH slijedi praksu zemalja regiona.

Istovremeno se propisuje procedura za produženje ugovora u pogledu ispunjavanja psihofizičkih standarda, što će omogućiti kontinuiranu spremnost vojnika u izvršavanju zadataka i, uz njihovo stečeno iskustvo, dodatano ojačati Oružane snage BiH.

Dopunama Zakona, između ostalog, pomjera se i dužina trajanja službe vojnika u rezervnom sastavu sa 35 na 40 godina života.

Predstavnički dom trebalo bi da obavi raspravu o izvještaju Evropske komisije za BiH za 2018. godinu, u kojem je, između ostalog, konstatovano da se BiH nalazi u ranoj fazi provođenja reforme javne uprave, te da je određen pomak postigut u pravosudnom sistemu, ali da reforme generalno sporo napreduju.

Naglašeno je da postoji određeni nivo pripreme kada je riječ o borbi protiv korupcije, ali da je ona široko rasprostranjena te je zbog toga i dalje izražena zabrinutost.