latinica  ћирилица
17/05/2018 |  11:17 ⇒ 14:04 | Autor: SRNA

Podgorica: Iz porodilišta otpuštena majka sa tuđom bebom

Iz porodilišta Kliničkog centra Crne Gore u Podgorici, zbog propusta medicinske sestre, otpuštena je majka sa tuđom bebom, ali je propust odmah uočen i otklonjen, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

U Kliničkom centru kažu da prilikom jučerašnjeg otpusta medicinska sestra i porodilja nisu primijetile da majka i beba nemaju isti broj.

"Propust je nastao zbog nesavjesnog i neodgovornog rada, jer se sestra nije pridržavala procedure i protokola u vezi sa otpustima porodilja i novorođenčadi", navodi se u saopštenju.

U Kliničkom centru kažu da je direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo o događaju odmah obavijestio menadžment ove ustanove i da je protiv odgovorne sestre pokrenut disciplinski postupak radi suspenzije i promjene radnog mjesta.

"Ovo je jasan signal da dodatno pojačamo mjere bezbjedonosnih procedura prilikom otpusta", navode u saopštenju i dodaju da će ubuduće prilikom otpusta, osim majke, prisustvovati neonatolog i dvije medicinske sestre.

U saopštenju se napominje da je ovo prvi put da se ovakav propust dogodi u toj ustanovi.

"Koristimo i ovu priliku da se još jednom izvinimo porodilji zbog neprijatnosti", saopštili su iz Kliničkog centra.

HRAPOVIĆ TRAŽI SMЈENU DIREKTORA KLINIKE ZA GINEKOLOGIЈU I AKUŠERSTVO

Ministar zdravlja Crne Gore Kenan Hrapović zatražio je danas hitnu smjenu direktora Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici zbog slučaja zamjene beba kada je majka otpuštena sa tuđom bebom.

Hrapović je, nakon sastanka sa direktorom Kliničkog centra Crne Gore Zoricom Kovačević, zatražio i utvrđivanje odgovornosti i kazne za sve aktere ovog događaja, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Crne Gore.

"Nedopustivo je da se u 21. vijeku dešavaju ovakvi propusti i za to teret odgovornosti moraju ponijeti svi koji učestvuju u organizaciji rada i nadzoru nad sprovođenjem važećih protokola", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva iskazuju žaljenje zbog neprijatnosti koju je porodica doživjela u najvećoj crnogorskoj zdravstvenoj ustanovi koja iza sebe ima višedecenijsku tradiciju posvećenog odnosa prema pacijentima.

Zbog propusta u Odjeljenju za terminsku novorođenčad menadžment Kliničkog centra pokrenuo je krivični postupak protiv medicinske sestre, jer se osnovano sumnja da je riječ o sabotaži, a ne o slučajnom propustu.

Dužnosti su razriješene načelnica i glavna sestra Odjeljenja i protiv njih su pokrenuti disciplinski postupci, kao i protiv ljekara-neonatologa koji je bio dežurni spornog dana.