latinica  ћирилица
17/05/2018 |  19:09 ⇒ 21/05/2018 | 11:21 | Autor: RTRS

RTRS posjetila migrante u napuštenom školskom domu u Bihaću

Na području Unsko–sanskog kantona trenutno se nalazi više od 700 migranata. Velika Kladuša i Bihać su migrantske "baze",na putu prema Evropskoj uniji. Naša ekipa posjetila je migrante smještene u nekadašnjem đačkom domu i Bihaću. Većina ih želi jedno – prelazak u Hrvatsku i nastavak puta prema Zapadnoj Evropi.

Velika Kladuša i Bihać postali su pretijesni za migrante iz Iraka, Irana, Sirije, Pakistana...Među njima su i Јasin iz Iraka i Mubin iz Avganistana sa porodicama. Јedan je u BiH stigao iz Srbije, a drugi iz Crne Gore.

Јasin ističe da ako bude morao, ostaće u BiH, ali bi da ide put Hrvatske, Slovenije i Italije.

U bivšem đačkom domu u Bihaću trenutno se nalazi više od 400 migranata, a svakodnevno dolaze novi. Crveni krst i volonteri svaodnevno brinu o njima. Obezbijeđena su im tri obroka. U funkciji su i dopremljeni kontejneri sa tuš kabinama i sanitarni čvorovi. U cijelu priču uključen je i Međunarodni komitet za migracije.

Abdulah Budimlić, predsjednik Crvenog krsta Bihać kaže da su u domu obezbijedili struju i vodu, a zatvorili su i pet prostorija u kojima su postavili podove i donijeli jorgane i jastuke.

Migrante svakodnevno obilaze ljekarski timovi koji im pružaju prvu pomoć, a onima kojima treba bolničko liječenje i to je omogućeno. Doktor Amir Mašić iz Doma zdravlja u Bihaću ističe da su najčešće povrede usljed dugog hodanja, žuljevi, povrede zbog padova, a do sada je, kako kaže, zabilježeno 11 slučajeva svraba.

Migranti u napuštenom školskom domu u Bihaću (Foto: RTRS)

Sa migrantima je od prvog dana i planinar Samir Gradinović koji, kako kaže. proživljava njihove sudbine i pomaže koliko može. Budno pazi na najmlađe stanovnike prihvatilišta. Kako ističe, najmlađa je beba od osam mjeseci, a najstariji ima 63 godine.

Građani Bihaća sreću migrante na ulicama. Kažu da im migranti ne smetaju i da za sada sa njima nisu imali nikakvih problema. "Oni su u nesreći, a vjerovatno su neki i zlonamjerni, ali to je teško primijetiti", kaže mještanin.

Migranti su se juče pobunili u Velikoj Kladuši kada su naldežni organi odlučili da ih izmjeste iz centra opštine na pripremljenu lokaciju, pa je njih 120 uzurpiralo park. Tada je pedesetak migranata privremeno blokiralo granični prelaz Maljevac koji je deblokiran nakon intervencije policije. Danas lokalni mediji izvještavaju da je jutros počeo njihov premještaj iz Parka na novu lokaciju u naselju Trnovi gdje je napravljen kamp sa vodom i sanitarnim čvorovima.

Migranti u turama i bez znanja nadležnih, koji vode računa o njihovom smještaju, svakodnevno pokušavaju preći granicu i domoći se Evropske unije.