latinica  ћирилица
18/05/2018 |  11:41 ⇒ 12:20 | Autor: SRNA

U ЈAR povrijeđeno osam državljana Srbije

Osam državljana Srbije povrijeđeno je u incidentu u Јužnoafričkoj Republici kada su ih fizički napali lokalni radnici koji su ostali bez posla u istoj firmi, prenijeli su beogradski mediji.
Napad na srpske radnike (foto: twitter.com/madona_donald) -
Napad na srpske radnike (foto: twitter.com/madona_donald)

Ambasador Srbije u Pretoriji Božin Nikolić rekao je da se incident dogodio u srijedu uveče.

Šestorica srpskih državljana su zadobila lakše povrede, dok su dvojica zadobili prelome ruku i nogu i zadržani su u bolnici, ali su van životne opasnosti, a jedan će danas biti operisan. Oni su u Јužnu Afriku došli preko njemačke kompanije IMR Hamburg GmbH i zajedno sa Hrvatima i Nijemcima rade na izgradnji termoelektrane u blizini Pretorije. Teže je povrijeđen i jedan državljanin Hrvatske.

Za tu njemačku firmu radi oko 50 radnika iz Srbije. Problem je nastao zato što sve stručne poslove obavljaju Nijemci, Srbi i Hrvati, a lokalno stanovništvo je nezaposleno. Afričko stanovništvo je napalo kamp pored gradilišta u kom su smješteni srpski radnici.

Veće nerede su spriječile vojska i policija, koje su morale i da zapucaju.

- U kontaktu smo sa našim ljudima, kao i sa nadležnim institucijama u Јužnoafričkoj Republici i predstavnicima kompanije - rekao je ambasador Nikolić, i dodao, da Srbija ima izuzetne prijateljske odnose sa ЈAR, te da ovaj napad nema veze sa Srbima, već je posljedica dešavanja u kompaniji.

Inače, u noći između srijede i četvrtka opljačkana je i kuća Saše Marta, konzula u Ambasadi Srbije u Јužnoj Africi. Ambasador je potvrdio da je riječ o provali i da ovaj incident nije u nikakvoj vezi sa napadom na srpske radnike.

- Veoma je važno da porodice i rodbina povrijeđnih Srba znaju da su oni dobro i da ćemo učiniti sve da dobiju neophodnu njegu i što prije se oporave - naglasio je Nikolić.