latinica  ћирилица
09/05/2024 |  21:21 ⇒ 21:23 | Autor: SRNA

Јakovlef: Bombardovanje bila greška, cilj bio nasilna smjena Miloševića

Penzionisani general Francuske vojske Mišel Јakovlef rekao je da je cilj NATO bombardovanja SR Јugoslavije 1999. godine bila nasilna smjena tadašnjeg predsjednika Slobodana Miloševića i to ne iz političkih, već iz ličnih razloga pojedinih visokih funkcionera sa Zapada.
Bombardovanje SRЈ (Foto: EPA/STR) -
Bombardovanje SRЈ (Foto: EPA/STR)

- Započinjanje rata zbog toga bila je greška. Ovo je rezultat manipulacije nekolicine ljudi koji su imali ličnu zamjerku prema Miloševiću - rekao je Јakovlef gostujući na francuskoj televiziji "Kanal info" medijske grupe TF1.

On je naveo da su tadašnji komandant NATO snaga u Evropi Vesli Klark i američki državni sekretar Medlin Olbrajt poveli agresiju na jednu zemlju zbog ličnog animoziteta ka Miloševiću.

- Postojala je zavjera da se Milošević kazni i dogodila se na Kosovu. Ono što ja kažem nije pristrasna partijska linija u NATO-u, nije stranačka linija u sjedištu francuskog Ministarstva spoljnih poslova, a ja nisam zavjerenik. Imam dokaze, to je malo duža priča, ali zaista je bio rat koji nam nije trebao - rekao je Јakovlef.

On je istakao da se lekcija za započeti rat koji nije bio potreban plaća 20 godina kasnije, dodajući da je NATO agresija na SR Јugoslaviju ostavila pečat u kolektivno pamćenje Srba, Rusa i Kineza, zbog kojeg ova tri naroda nemaju povjerenje u Alijansu.

- Rusi, Srbi i Kinezi čija je ambasada bombardovana u Beogradu to nisu zaboravili. To im se usadilo u pamćenje i nemaju problem da kažu: "Vi zapadnjaci ste napravili ovakvu grešku", jer /za bombardovanje/ nije postojala rezolucija Savjeta bezbjednosti UN - istakao je general Јakovlef.

On je istakao da postoji jako ogorčenje Srba i Rusa prema NATO-u i Zapadu uopšte, jer su sve trpali u isti koš zbog toga.

- Po ovom pitanju, moramo se složiti sa njima. Ne možemo u isto vrijeme da budemo branioci i da, konačno, trajno promovišemo međunarodno pravo, a u ovom slučaju smo napravili stratešku i istorijsku grešku - zaključio je general Јakovlef.

Govoreći o učešću Francuske i Njemačke u NATO agresiji, Јakovlef je rekao da su ove dvije zemlje prevarene od NATO mašinerije da bi pristale da se priključe toj akciji.

- Nakon toga je partijska linija u Francuskoj bila veoma tvrda u svim NATO operacijama sa stavom: "Nećemo nigdje ići u rješavanje kriza bez mandata UN", ali bilo je kasno - rekao je Јakovlef.

Kometarišući Kumanovski sporazum, general Јakovlef je istakao da nije bilo razloga za slavlje NATO-a, prenosi "Јuronjuz".

- Imao sam razgovor sa svojim komandantom generalom koji je tada bio iznenađen što smo se radovali pobjedi kada su se Srbi povukli i kada je došlo do dogovora, Kumanovskog sporazuma i kada je NATO ušao na Kosovo. Moj komentar je bio: "sa ovakvim pobjedama ne trebaju nam porazi" - rekao je Јakovlef.

Penzionisani je general francuske vojske Mišel Јakovlef služio je od 1997. godine kao pomoćnik generala Iva Le Šatelijea, komandanta multinacionalne divizije "Јugoistok" u BiH u okviru SFOR-a.

On je 2002. godine po drugi put sa dijelom svog puka upućen u Mostar na čelo francuskog bataljona u okviru SFOR-a.

Od septembra 2008. do januara 2009. godine bio je na dužnosti na Kosovu i Metohiji kao dio KFOR-a.