latinica  ћирилица
18/05/2018 |  12:41 ⇒ 13:30 | Autor: RTRS

Trebinje- Veče klasične muzike

U okviru projekta "Umjetnička kočija Republike Srpske" koji se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Srpske, u Muzeju Hercegovine održan je koncert klasične muzike.

Osim profesionalnih izvođača operske muzike, publika je aplauzima nagradila i učenike radionice za solo pjevanje, koja ujedno predstavlja i pilot projekat za otvaranje smjera za solo pjevanje u trebinjskoj Muzičkoj školi. Rad na vokalnim tehnikama, prenošenje ljubavi prema operskom pjevanju i klasičnoj muzici, bili su prioriteti u radu sa djecom.

Klaudija Krkotić-sopran, predsjednica Udruženja Koral, rekla je da je pokrenula ovu ideju u nadi da će djeca shvatiti koliko je zapravo lijep poziv operskog pjevanja, ili sviranje klavira, violone...

- Dobila sam 13 sjajnih mladih ljudi, koji će ukoliko nastave da se bave pjevanjem, predstavljati umjetničku sliku grada Trebinja - ponosna je Krkotićeva na svoje učenike.

Polaznici su djeca od 6 do 18 godina, pa su u skladu sa uzrastom i izvodili kompozicije srpskih, ruskih i italijanskih kompozitora. 

Anđela Svorcan ističe da je veoma zadovoljna radionicom, jer je naučila nove tehnike i spoznala da je pjevanje složenije nego što je mislila.

Član Sarajevske opere Ileš Bečei kaže da je tenor glas koji se mora posebno njegovati. Tenori, dodaje, dobro znaju šta to znači.

Operski pjevači su na koncertu izveli italijanske operske arije i prepoznatljive operske duete.