latinica  ћирилица
18/05/2018 |  13:25 ⇒ 13:25 | Autor: SRNA

Herceg: Slanje migranata u HNK- pokušaj destabilizacije

Iz kabineta predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona saopštili su da pokušaj dovođenja većeg broja migranata u izbjeglički kamp Salakovac predstavlja pokušaj destabilizacije ovog kantona, te pozvali odgovorne institucije BiH da pitanje boravka migranata rješavaju na ustavan i zakonit način.
Nevenko Herceg - Foto: nezavisne novine
Nevenko HercegFoto: nezavisne novine

"Vlada HNK i grad Mostar nisu uopšte kontaktirani, niti konsultovani o mogućem dolasku većeg broja lica u izbjeglički kamp u Salakovcu. Stoga se postavlja pitanje ko je i na koji način donio odluku o njihovom upućivanju u HNK", navodi se u saopštenju iz kabineta predsjednika Vlade HNK Nevenka Hercega.

U saopštenju se dodaje da je donošenje takve odluke, ma ko da ju je donio, eklatantan primjer neuvažavanja ustavne strukture BiH i pokušaj destabilizacije HNK, te poručuje da to neće biti dopušteno.

"U tom kontekstu, kantonalna tijela bezbjednosti, izvršavajući povjerene zadatke, dužna su da garantuju bezbjednost svih građana kantona i poštivanje javnog reda i mira", navodi se u saopštenju.

Iz kabineta predsjednika Vlade HNK pozvali su odgovorne institucije BiH da pitanje boravka migranata rješavaju na ustavan i zakonit način.

"Saosjećajući sa teškom sudbinom ljudi koji su morali napustiti svoje domove, izražavamo spremnost da, poštujući ustavnu strukturu BiH, sistemski i na najprihvatljiviji način rješavamo njihov status", navodi se u saopštenju.