latinica  ћирилица
18/05/2018 |  13:52 | Autor: SRNA

Istočno Sarajevo: Najveći problem zastarjela evidencija

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Bosiljka Predragović rekla je danas u Istočnom Sarajevu da pojedine područne jedinice imaju probleme sa starom evidencijom, odnosno sa neažurnim zemljišnim knjigama.
Direktor RUGIP Bosiljka Predragović sastala se sa šefovima PЈ Istočno Sarajevo - Foto: SRNA
Direktor RUGIP Bosiljka Predragović sastala se sa šefovima PЈ Istočno SarajevoFoto: SRNA

Predragovićeva je navela da je i današnji sastanak sa šefovima područnih jedinica sa područja grada Istočno Sarajevo organizovan s ciljem rješavanja problema u imovinsko-pravnim odnosima.

"Svjesni smo da još nisu okončani postupci pretvaranja državne svojine koja treba da bude uknjižena u korist jedinica lokalne samouprave i da je to postupak koji traje duže vrijeme", kaže Predragovićeva.

Ona je izrazila nadu da će biti osnovan katastar nepokretnosti, kao jedinstvena evidencija, čime bi bila riješena mnogobrojna pitanja privatne imovine, bilo jedinica lokalne samouprave, bilo Republike Srpske ili fizičkih lica.

"Pokušavamo da predložimo izmjene Zakona o stvarnim pravima i Zakon o uzurpaciji i da ga uputimo u Narodnu skupštinu jer smo primijetili da važeći tekst Zakona o stvarnim pravima omogućava zloupotrebu pojedinih organa koji su omogućili nezakonito knjiženje državne imovine i imovine jedinica lokalne samouprave na pojedina privatna lica", istakla je Predragovićeva.

Ona je navela da problem predstavlja i to što se dio zemljišnih knjiga koje se odnose na nekretnine na teritoriji Republike Srpske nalazi u Federaciji BiH i ne mogu da predstavljaju javnu evidenciju.

Predragovićeva pojašnjava da je stvarna nadležnost koju ima RUGIP, prema Ustavu Republike Srpske, samo nekretnina koja se nalazi na teritoriji Srpske.

Ona je apelovala da sudski organi shvate da se na osnovu neažurne i netačne evidencije koja se nalazi na teritoriji FBiH ne mogu izvoditi stvarne nadležnosti i raspravljati o toj nekretnini na osnovu tih upisa.

Direktor Područne jedinice RUGIP-a Rogatica Rada Limić rekla je da je za cijelo područje opštine završeno izlaganje i uspostava jedinstvene evidencije katastra nepokretnosti, utvrđivanje prava na nepokretnostima, što je od velikog ekonomskog značaja za lokalnu zajednicu i privrednike i vlasnike nekretnina.

"Ovo je projekat od opšteg interesa za Republiku Srpsku i mi smo među prvim opštinama koje su završile taj projekat izlaganja i uspostavljanja zahvaljujući predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Vladi Srpske i Predragovićevoj", naglasila je Limićeva.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić rekao je da je potrebno da se vlasnička i posjedovna evidencija vode na jednom mjestu, a to je katastar, jer postoje neslaganja između posjedovnog stanja u katastru i vlasničke evidencije koja se vodi u gruntu.

"Nas zanima da imovinu koja je u vlasništvu opštine obezbijedimo i u okviru vlasničke evidencije i da sa njom možemo da raspolažemo", naglasio je Ćosić.

On je naveo da opština nema problema sa imovinom koja je vlasništvo Republike Srpske, te da je sporno područje dvije kasarne, koje su neperspektivna vojna imovina, jer se zemljište vodi na Saveznom sekretarijatu narodne odbrane, a cilj je da opština bude vlasnik i da se evidentira u katastru u skladu sa zakonom.

Ćosić je iznio primjedbe i na presude osnovnih i okružnih sudova jer u određenim sporovima presuđuju potpuno nelogično. "Takve sudske presude otežavaju funkcionisanje lokalnih zajednica", napomenuo je on.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da je saradnja sa RUGIP-om odlična, te da se susreću sa velikim problemima kada je riječ o korišćenju prirodnih resursa.

Zamjenik načelnika opštine Istočna Ilidža Zoran Avram istakao je da je najveći problem nepostojanje grunta.