latinica  ћирилица
18/05/2018 |  14:39 ⇒ 14:39 | Autor: SRNA

Zvizdić: Najgrublje kršenje zakona

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić ocijenio je kao najgrublje kršenje zakona i sprečavanje organa BiH u sprovođenju njihovih nadležnosti odluku da autobusi sa migrantima budu zaustavljeni ispred Konjica i da im ne bude dozvoljen prolaz na odredište u objekat u Salakovcu kod Mostara koji je u nadležnosti organa BiH.

Iz kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara saopšteno je da on tu naredbu MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona smatra zakonski neutemeljenom i vannadležnom, posebno zbog činjenice da je prije par dana, a i juče, jasno saopšteno da migrante koji se nalaze na otvorenim prostorima u BiH treba smjestiti na human način.

"Neprihvatljivo je da se bilo ko poigrava sa licima u nevolji, posebno zbog činjenice da je Savjet ministara na prošloj sjednici, u punom sastavu i jednoglasno, usvojio Nacrt akcionog plana hitnih mjera kojim su zadužena nadležna tijela svih nivoa vlasti BiH da hitno stave u funkciju sve raspoložive kapacitete s ciljem adekvatnog prihvata, smještaja i zbrinjavanja migranata, naročito ranjivih kategorija, a u skladu sa Ustavom BiH, važećim zakonima BiH i prihvaćenim međunarodnim standardima", ističe Zvizdić.

On podsjeća da je tim planom predviđeno da u roku od 48 časova bude organizovan transfer i smještaj migranata koji su trenutno bez adekvatnog smještaja.

Zvizdić posebno naglašava da su sva kretanja i boravak stranaca i azilanata u BiH regulisani Zakonom o strancima i Zakonom o azilu, u koji su inkorporirani međunarodni standardi iz ove oblasti, kao i relevantne odredbe evropske pravne tekovine.

"Riječ je o isključivoj ustavnoj nadležnosti institucija BiH. Na ovaj način spriječeno je sprovođenje ustavnih nadležnosti institucija BiH. S obzirom na to da, prema članu Ustava BiH, postoji sloboda kretanja širom BiH, te da je nijedan nivo vlasti neće ometati, očekujemo da će u što skorijem roku, u skladu sa zakonom, nadležnostima i na miran način, konvoj sa migrantima biti sproveden do izbjegličko-prihvatnog centra Salakovac", naglašava Zvizdić.

On napominje da Krivični zakon BiH propisuje krivičnu odgovornost za napad na ustavni poredak i propisuje kažnjavanje za ugrožavanje lica pod međunarodno-pravnom zaštitom.

Zvizdić je pozvao Tužilaštvo BiH na hitno reagovanje, navodeći da će institucije BiH iskoristiti sve ustavne, zakonske i institucionalne kapacitete i da će odluka Savjeta ministara i Ministartva bezbjednosti biti realizovana.

"Јoš jednom pozivamo MUP HNK da ne sprečavaju sprovođenje odluka institucija BiH i da ne ugrožavaju ustavni poredak BiH i lica pod međunarodno-pravnom zaštitom, jer će u protivnom i naredbodavci i izvršioci morati da snose sankcije prema odredbama Krivičnog zakona BiH", zaključio je Zvizdić.