latinica  ћирилица
18/05/2018 |  16:05 ⇒ 18:14 | Autor: RTRS

U Bijeljini otvoren Deveti međunarodni sajam turizma i gastrokulture

U Bijeljini je otvoren Deveti međunarodni sajam turizma i gastrokulture "Bijeljina-turist 2018". Na dvodnevnom sajmu koji je okupio 80 izlagača, predstavljeni su turistički potencijali Semberije , Republike Srpske i zemalja okruženja

Na sajmu su se predstavile turističke organizacije i agencije, eko - centri, hoteli, restorani, banje.

"Ono što mi danas želimo da pokažemo našim građanima to je antika i to je Sirmijum. Sremska Mitrovica je u to vrijeme Rimskog Carstva bila jedna od četiri prestonice i doživela svoj najveći procvat", rekla je direktorka TO Sremska Mitrovica Svetlana Sabo.

Udruženja građana koja se bave očuvanjem tradicije, kao i izradom ukrasnih i upotrebnih predmeta , obogatila su sajamsku ponudu.

"Udruženje Beli anđeo ima za cilj da sačuva tradiciju običaje i kulturu, jednog naroda, regiona i šire", istakla je Radinka Todić iz Udruženje žena Beli anđeo Dvorovi Radinka Todić.

Turizam je brzo rastuća grana u Srpskoj što pokazuje i povećanje broja noćenja za 12 odsto, kao i povećanje broja posjeta turista u prvom kvartalu ove godine, istaknuto je na otvaranju sajma.

"27 posto je broj dolazaka značajno veći u odnosu na isti priod prošle godine i takođe ono što je nama važno broj noćenja se povećao u Srpskoj. Tranzitni turizam sigurno bilježi najveći rast", naveo je ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković.

Semberija zbog povoljnog geografskog položaja , prirodnih ljepota i turističke infrastrukture bilježi značajan rast broja turista, ali se ova grana prvrede i dalje može značajno unaprijediti, kako bi se povećali i prihodi.

"Prije 10-20 godina praktično da nismo imali ništa osim Banje Dvorovi, Sada imamo i etno selo i vjerski turizam. Svjedoci ste da iz Beograda dolaze svaki vikend više autobusa da obiđu i muzej i naše manastire", naglasio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Sajam turizma prvi put je organizovan na Trgu Kralja Petra prvog Karađorđevića, na više od 500 metara kvadratnih izlagačkog prostora.