latinica  ћирилица
18/05/2018 |  17:05 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Bh. diplomatija još jednom pokazala svoje pravo lice

Bh diplomatija, još jednom je pokazala svoje pravo lice. Bez saglasnosti Predsjedništva BiH i Ministarstva spoljnih poslova, ambasadorka BiH u Izraelu Јelena Rajaković, prisustvovala je otvaranju američke ambasade u Јerusalimu.

Tako bar navode Izraelsko ministartvo spoljnih poslova, tamošnji mediji i pojedini domaći. O tome, naravno, nadležne bh. institucije, Predsjedništvo BiH i Ministarstvo spoljnih poslova, ne znaju ništa. Dok domaća stručna javnost, ovakav postupak bh. ambasadorke osuđuje, iz ove ambasade negiraju ove tvrdnje.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da je na otvaranje bilo pozvano 86 zemalja, a da su 33 potvrdile prisustvo, među njima, kako se na spisku vidi, i BiH. Iako se u tom društvu našla i Srbija, oni su u posljednji trenutak, otkazali dolazak. Јoš više zabrinjava činjenica da Predsjedništvo BiH nije bilo upoznato o postupcima bh ambasade u Izraelu. 

"Da vam kažem nisam imao tu informaciju. Nisu trebali to da rade bez konsultacija sa Predsjedništvom", rekao je član Predsjedništva BiH Bakir Uzetbegović i dodao da ne zna kako će reagovati, jer je iznenađen.

Ništa manje iznenađen nije bio ni prvi čovjek bh. diplomatije, PDP-ov Igor Crnadak. Šta mu radi partijska koleginica u Izraelu i na koji način sprovodi bh diplomatiju, on kaže, ne zna. 

"Mi kao ministarstvo niti dajemo sa.glasnost, niti vodimo evidenciju, niti pažljivo pratimo baš svaki događaj koji se organizuje za diplomatske predstavnike u drugim zemljama, tako da ja zaista nemam detalje oko ovog događaja koji se desio". izjavio je Crnadak.

To i ne iznenađuje imajući u vidu da Crnadak, brine samo o vlastitim putovanjima, kaže SNSD-ova Dušanka Majkić. Pita: da li smo došli u fazu da nam ambasadori, u nedostatku instrukcija, sami odlučuju na kojim će diplomatskim događajima prisustvovati, iako bi o tome, trebalo da brinu Predsjedništvo i resorno bh ministarstvo. 

"Ako znamo da ni u jednoj zemlji, diplomate same ne donose ovakve odluke, onda to jasno govori o BiH kao državi, ali i o njenoj diplomatiji", istakla je predsjednica Komisije za spoljne poslove u Predstavničkom domu PS BiH Dušanka Majkić.

Pisanje stranih, ali i domaćih medija, o prisustvu predstavnika BiH na otvaranju američke ambasade u Јerusalimu, bh ambasadorka Јelena Rajaković negira. U demantiju za federalne medije poručuje - odgovorno tvrdim da otvaranju američke ambasade u tom gradu, koje je bilo praćeno određenim programom i prijemom, niko iz Ambasade BiH nije prisustvovao ni u jednom dijelu.

"Ranije, dan prije otvaranja američke ambasade u Јerusalimu, prisustvovala sam prijemu koji je premijer Izraela Benjamin Netanijahu sa suprugom organizovao u MIP- u Izraela za članove porodice američkog predsjednika, senatore i kongresmene, strane diplomate i domaće visoke zvanice. Tom pozivu sam se odazvala", tvrdi Rajaković.

"Ambasadorka se pojavila vezano za konkretan događaj. U kojoj je ona formi i u kom dijelu prisustvovala, to je manje bitno. Očito da se digla gužva i sada se treba nekako opravdati", dodala je Majkić.

Ako se informacije o prisustvu predstavnika BiH pokažu tačnim, to će predstavljati kršenje stava Predsjedništva BiH, koje je 21. decembra prošle godine donijelo odluku o uzdržanosti u vezi s glasanjem u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o Rezoluciji koja bi odbacila odluku američkog predsjednika o priznanju Јerusalema za glavni grad Izraela.