latinica  ћирилица
18/05/2018 |  18:55 ⇒ 19/05/2018 | 08:24 | Autor: RTRS

Migrantska kriza pokazala sve slabosti institucija BiH

Od početka godine u BiH je ušlo više od četiri hiljade migranata, od kojih je tri hiljade zatražilo azil. Ipak, pitanje migranata je pod kontrolom, tvrdi ministar Dragan Mektić, poručujući da pojedini političari krizu žele da stave u kontekst političke kampanje. SNSD-ov Nikola Špirić smatra da, optužujući druge, Mektić, zapravo, prikriva sopstvenu nesposobnost.

Kriza koja je zahvatila BiH, za ministra Dragana Mektića nije migrantska i tvrdi da je pod njihovom kontrolom. Argumentuje to činjenicom da je u posljednja tri dana ušlo svega pet migranata, juče njih 20-ak, što je napredak u odnosu na prije nekoliko dana, kada je bh. granicu dnevno prelazilo oko 150 migranata.

Ovim procesom, kaže, upravljaju institucije, ali je preduslov da se smjeste u humane uslove u izbjeglički centar.

"Јa tvrdim da je sve pod kontrolom. Mi smo povukli niz poteza da zaustavimo nezakonite migracije preko BiH. Јa sam donio odluku i naredio SIPI da izdvoji policijske snage i da ih stavi na raspolaganje graničnoj policiji i da se tako kontroliše situacija", kaže Mektić.

Kriza je pogodila cijelu zapadnobalkansku rutu. Među migrantima je puno ranjivih kategorija, djece, ali treba voditi računa i o bezbjednosnom segmentu, navodi Mektić. Zbog toga su, tvrdi, svi evidentirani. Smatra da tu situaciju pojedini političari žele da zloupotrijebe.

"Političari, na primjer Špirić, čitav dan je pravio neljudsku političku kampanju na muci i bijedi ovih ljudi, to je žalosno i neka služi njemu na čast", dodaje on.

Mektić je taj koji se ne bavi izbjeglicama, već vodi predizbornu kampanju SDS-a, poručuje Nikola Špirić.

"Žao mi je što ministar Mektić vlastitu nesposobnost pokriva optužbama na račun drugih. Vidjeli smo danas kako radi Mektić, da ni Tužilaštvo, nijedna institucija HNK nije bila obaviještena, dakle, on misli da je sila način na koji se može riješiti migrantska kriza. Nisam se poigravao sa sudbinama ljudi, nego sam prozvao nivo bh. vlasti koja se pokazala nekompetentna da riješi i manje probleme, a kamo li da upravlja izbjegličkom krizom, koja može da eksplodira i u bezbjednosnom i u socijalnom i drugom izazovu", naglašava Špirić.

Podsjetimo, Mektićev stranački šef Vukota Govedarica, prije nekoliko dana ocijenio je da problem migranata i nije toliko velik.

"Nije ovo u najznačajnijoj mjeri zateklo BiH, ali nisam ja pozvan da komentarišem rad bh. institucija, a da li je nešto moglo bolje, vjerovatno da jeste...", rekao je Govedarica.

Kao potencijalno mjesto za smještaj migranata upisana je čak i kasarna u banjalučkom naselju Zalužani, koju je kao neperspektivnu vojnu imovinu, grad Banjaluka dodijelio MUP-u, koji ga je pretvorio u Centar za obuku.

Da na prostoru Republike Srpske nema prostora za zbrinjavanje migranata, Vlada je zaključila na hitnoj sjednici prije nekoliko dana. Tada su istakli i da neće prihvatiti nijednu samostalnu odluku Savjeta ministara, koja bude donesena bez saglasnosti Srpske, a koja se odnosi na mjere na njenoj teritoriji.

"Mi nemamo sposobnosti da održimo tu priču, ni u pogledu resursa, niti finansija, niti smještajnih kapaciteta i svega što uključuje bezbjednosne dimenzije, zdravstvo i ostalo. Mnoga neriješena pitanja u okviru BiH, mnoge propuštene prilike... Izražavam sumnju, a to je Vlada i potvrdila danas, da će ovo biti problem kojim se neće znati upravljati. Zato moramo donijeti mjere da sve ovo spriječimo", ističe predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Iako za SDS ovo ne predstavlja neki problem, iz institucija Srpske dolazi poruka da jeste, i to jedan od najozbiljnijih u BiH.

Zbog najavljenog talasa oko 50 hiljada migranata, zaključci Vlade Srpske, kažu, predstavljaju mjere zaštite cijele BiH, zbog čega bi trebalo da budu sprovedene.