latinica  ћирилица
19/05/2018 |  16:32 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Protest ribara na ušću Spreče u Bosnu

U Doboju, na ušću rijeke Spreče u Bosnu, mirni protest ribara iz Srpske i Federacije. Traže odgovornost onih koji su doveli do potpunog pomora ribe, izlijevanjem toksične materije iz Fabrike sode u Lukavcu.

Nema nagodbe sa zagađivačima. Svi koji su uništili život u rijeci Spreči treba da odgovaraju, poručuju ribari iz Doboja, Gračanice i okolnih mjesta, poljoprivrednici i ekološka udruženja.

Ratko Bogdanović, predsjednik SRD "Bosna" Doboj, ističe da žele da znaju istinu, da znaju ko je odgovoran i žele obeštećenje za uništeni riblji fond, dok Osman Hodžić iz Udruženja ribara "Drijenča" iz Gračanice tvrdi da pojedinci već godinama pokušavaju da rijeku Spreču proglase otpadnim kanalom.

Nije ugrožena samo Spreča, već i rijeka Bosna, kažy ribari, i traže odgovore.

"Da li je riba iz rijeke Bosne za upotrebu, da li je voda upotrebljiva za piće iz bunara koji su kraj rijeke Bosne, šta je sa plavljenim površinama, odnosno, poljoprivrednim zemljištem nizvodno od opštine Petrovo i Gračanice", pita se Zdravko Radić iz SRD "Bosna".

Nadležni još nisu procijenili štetu, a nema ni rezultata analiza. Udruženja pripremaju tužbe i krivične prijave. U Spreči je uginulo 40 vrsta ribe. Ugroženo je 80 vrsta ptica i 180 vrsta biljaka.

"Ne vidimo rješenje u tome da nas neko obešteti i poribi rijeku, najbitnije je da se takve stvari spriječe u budućnosti, da se već jednom riješi problem oko brane", kaže predsjednik Sportskog ribolovnog saveza Republike Srpske Milovan Živković.

Ekološki incident dogodio se prije dvije sedmice, kada je toksični talog iz odlagališta Fabrike sode iz Lukavca iscurio u rijeku, nakon pucanja nasipa.

Ovo je, tvrde ribari, u posljednjih 15 godina, 20-to zagađenje rijeke Spreče, ali s najvećim posljedicama do sad.