latinica  ћирилица
19/05/2018 |  18:54 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Sarajevo se priprema za dolazak Erdogana i turske dijaspore iz Evrope

Predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdogan sutra dolazi u Sarajevo.

Njegov domaćin Bakir Izetbegović to predstavlja kao radnu posjetu, iako Erdogan dolazi i na predizborni skup, koji mu je zabranjen u zemljama Evrope. Tako će sarajevska Zetra vrata otvoriti za 10 do 15 hiljada Turaka i simpatizera SDA.

Predsjedništvo BiH kao radnu Erdoganovu posjetu najavilo je susret sa Izetbegovićem i neimenovanim zvaničnicima, što se ne bi moglo reći za ostatak protokola. Posjeta bošnjačkom groblju na Kovačima počast je Aliji Izetbegoviću, a odlazak u sarajevski Klinički centar, podrška Bakirovoj supruzi Sebiji, mogućem kandidatu SDA za člana bh. Predsjedništva.

Ni od Erdoganove šetnje Baščaršijom ili molitve u Gazi Husrev begovoj džamiji ni građani Sarajeva, a pogotovo BiH neće imati velike vajde.

Mjesto sa kojeg će i Erdogan i Izetbegović jasno poručiti šta hoće - jeste Zetra i Kongres Unije evropskih turskih demokrata. Upozorenja da Erdogan želi da destabilizuje Evropu preko BiH, za političke analitičare nisu nerealna...

- Nije najbitnija stvar što su Njemačka i Austrija zabranile te skupove Erdoganu, puno je bitnija stvar što je Erdogan već sada u skoro otvorenom ratu sa EU. Iz dana u dan idu sve teže i teže kvalifikacije, prema tome to nam je ogroman minus u očima Evropske unije - kaže Žarko Papić, politički analitičar.

- Dolazi jedan strani državljanin za kojeg je rečeno da mu je Bosna ostavljena u amanet. Pa možda je on došo po to. Znate. Koje su dalekosežne posljedice za naš položaj u svijetu - dodaje Muhamed Filipović, akademik.

Ni politički protivnici Izetbegovića u Sarajevu na ovo ne gledaju blagonaklono, jer benefiti Erdoganove posjete pripašće SDA, ili dijelu stranke...

Mirsad Đonlagić iz SBB-a ističe da nezvanične posjete štete BiH, dok Sadik Ahmetović iz Nezavisnog bloka poručuje da se skup može negativno fokusirati u Evropi.

Denis Zvizdić odustao je od kandidature za člana Predsjedništva BiH, pa su Sebiji Izetbegović konkurenti na Konvenciji SDA 26. maja ostali Šefik DŽaferović i Safet Softić.

Јasno je da Erdogan dolazi u BiH da prikupi svoje glasove, što za Republiku Srpsku ne predstavlja problem. Predsjednik Srpske Milorad Dodik, u intervjuu hrvatskom RTL-u ipak podsjeća da je Turska indikator mnogih problema u svijetu, i da je njeno snažno prisustvo u BiH u interesu jedino Bošnjaka.

- Biću dovoljno iskren, ja nemam ništa protiv da on dođe tu. To će legitimisati i neke druge stvari, ovde se vodi opšta hajka u svijetu, Rusi, proruski utucaj - napominje Dodik.

- Јa sam za to da se njeguju dobri odnosi sa svima, ali moramo da budemo oprezni, jer smo imali priliku da ugostimo zvaničnike Turske i u Republici Srpskoj, Ferhadija, pa ste vidjeli kakve zapaljive poruke su dolazile - napominje premijerka Srpske Željka Cvijanović.

Za Branislava Borenovića iz PDP-a posjeta ima zvaničan karakter, mada je na najavljivanu uranila mjesec dana.

- Ne treba praviti politiku, bitno je da je Predsjedništvo i institucije uključene u organizaciju i u razgovore koji će se održati - tvrdi Borenović

Skup visokog rizika u Zetri i više od deset hiljada pridošlica u Sarajevu izvjesno je značiće pojačane mjere MUP-a Sarajevskog kantona, radi saobraćajnog, operativnog, KDZ i fizičkog obezbjeđenje mitinga, a Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH obezbjeđivaće ostale aktivnosti turskog predsjednika i delegacije u Sarajevu. Nivo i stepen obezbjeđenja porede se s onima kada je u Sarajevu boravio papa Franjo.