latinica  ћирилица
20/05/2018 |  16:45 | Autor: SRNA

EU - Negirano da će biti dodataka uz sporazum

Izvori iz EU negirali su da će se diplomate tokom sedmice sastati kako bi pokušale da spasu nuklearni sporazum sa Iranom nakon povlačenja Vašingtona, kao i da će Teheranu ponuditi finansijsku pomoć u zamjenu za ustupke.

Njemački dnevnik "Velt am Zontag" pisao je nešto ranije pozivajući se na višerangiranog zvaničnika EU da će se diplomate tokom sedmice sastati u Beču radi razgovora o novim koracima nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trampa da povuče SAD iz sporazuma sa Iranom.

Prema navodima lista sastanku je trebalo da prisustvuju predstavnici Njemačke, Francuske, Britanije, Rusije i Kine, a trebalo je da mu rukovodi višerangirani diplomata EU Helga Šmid.

Isti izvor istakao je da će sporazum biti isti kao i iz 2015. godine, ali uz određene dodatke kako bi se umirio stav SAD.

Međutim, tri izvora iz EU, koji su bili dio pregovora da Tramp ne istupi iz sporazuma, izjavili su danas da je to netačno.

"Na sastanku u Beču u petak biće govora o pitanjima implementacije i detalja nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. Na sastanku neće biti riječi o drugim pitanjima", rekao je jedan od izvora EU.

Iran je danas saopštio da će učestovati na sastanku zajedničke komisije sastavljene od šest svjetskih sila kako bi riješili bilo kakve prigovore o sprovođenju sporazuma.

Američki državni sekretar Majk Pompeo sutra će iznijeti "diplomatsku mapu puta" i zatražiće podršku od evropskih i drugih saveznika da izvrše pritisak na Iran da se vrati za pregovarački sto.