latinica  ћирилица
20/05/2018 |  18:59 ⇒ 21/05/2018 | 08:44 | Autor: RTRS

Erdogan u Sarajevu okupio tursku dijasporu

Predizborni skup turskog predsjednika u Sarajevu održan je uz "Alahu ekber" i vrijeđanje Izraela!

Turska dijaspora, ono što nije mogla u Austriji, Njemačkoj i Holandiji uspjela je u Sarajevu- u prepunoj Zetri podržala je Erdogana, koji je ponovio da mu je Alija Izetbegović u amanet ostavio BiH. A Alijin sin Bakir, za koga je ovo takođe kampanja, nije krio zadovoljstvo viđenim, posebno zastavama BiH i Turske. Čulo se i da su Bošnjaci branili Tursku. U dijelu susreta, nazvanog radnim, sastale su se delegacije Turske i BiH, u kojoj je bio i SDS-ov Mirko Šarović. Potpisali su pismo namjere o jačanju saobraćaja i infrastrukture.

Procjena je da je Zetra primila 15.000 Turaka, uglavnom iz zapadne Evrope, ali i iz Raške, Makedonije, Crne Gore. Turski predsjednik obraćao se na turskom jeziku, a titlovani prevod nije pratio tok njegovog izlaganja. Mada je riječi uglavnom upućivao svojim evropskim biračima, Evropi je poručio da se pokazivanje neprijateljstvo prema Turskoj mora osujetiti, a dijasporu pozvao na jedinstvo, a ni BiH nije zaboravio.

- Mi Bosnu nikada nismo smatrali drugim prostorom i vođeni tom mišlju smo i danas i uvijek ćemo biti uz BiH. Evropski prostor za nas nije ništa novo, tu su naši preci živjeli 1.000 godina. Nakon što se raspalo Osmansko carstvo mi smo se povukli na prostore Trakije, ali smo uvijek imali odnose sa Evropom - rekao je Erdogan, propraćen ovacijama i aplauzima.

Hvalospjevi i od domaćina, lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji je uz pokojnog mu oca Aliju i Erdogana svrstao u dar božiji za bratske muslimanske narode.

- Drago mi je vidjeti izmiješane zastave BiH i Turske. Dugo smo mi zajedno i dobro smo živjeli i dobro smo se borili zajedno. Zadnji put na Čanakaleu /Bitka na Galipolju/ Bošnjaci su branili Tursku kao svoju domovinu - rekao je Izetbegović.

Mada je Izetbegović sam i samo sa svojim bliskim saradnicima dočekao turskog predsjednika, protokolarno, to je nazvano radnom posjetom. Govorilo se o povećanju spoljnotrgovinske razmjena sa BiH na milijardu dolara, zbog čega je važno potpisati novi sporazum o slobodnoj trgovini. Јedini danas potpisani dokument jeste pismo namjere o jačanju saobraćaja i infrastrukture, a ponovo je izražena želja Turske da investira u takozvani prsten, autoput Sarajevo-Beograd-Sarajevo.

Dotakli su se Izetbegović i Erdogan i značaja regionalnih odnosima i implementacije trojnih mehanizama između Turske, BiH, Srbije i Hrvatske, aktiviranja MAP-a, puta BiH ka EU i niza drugih tema, koje je trebalo da budu na dnevnom redu tokom zvanične posjete turskog predsjednika u junu.

No, kako su turski predsjednički i parlamentarni izbori 24. juna, prioritet je Sarajevo iskoristiti kao poligon za okupljanje dijaspore, potencijalnih birača. Mjere obezbjeđenja, svakako, fakturisaće se BiH građanima, mada je i Erdoganovo obezbjeđenje pretresalo novinare, oduzimalo vodu, kozmetiku, pa čak i olovke.