latinica  ћирилица
20/05/2018 |  20:24 ⇒ 21/05/2018 | 08:20 | Autor: RTRS

Јedini stanovnik fočanskog sela Kremin živi u štali

Јedini stanovnik Kremina kod Foče, 56-godišnji Vitomir Škipina, živi u štali, bez struje. Rat je poharao sve u selu. Neki su dobili pomoć da obnove kuću i imanje. Njemu to nije uspjelo. Ipak, vjeruje da ima onih koji će mu pomoći.

U ovom fočanskom selu Škipina je rođen i živio do šeste godine. Od tada, do trenutka kada je protjeran sa ostalim Srbima, kućio se u Vogošći. Demobilisani borac Vojske Republike Srpske krov nad glavom nalazi u Mokrom kod Pala. Peta je godina kako se vratio u Kremin. Morao je sve sam iz početka - koliba, koze, a napravi i po neki tronožac.

- Malo su teški uslovi u kojima živim, mnogo radim i mnogo se patim, ali imam veliku želju da dovedem ovo u red - kaže Vitomir.

Ovaj veliki optimista pisao je na više adresa ne bi li mu pomogli. Odgovarali su, kaže, da pravo imaju prvo oni koji su živjeli u selu do rata.

- Tražeći razloge stalno su me odbijali. Od onih što su živjeli u selu, niko se ne vraća, a dobijaju donacije. Јa želim da se vratim, ali nemam nikakve pomoći - priča Škipina.

Za tihog i nenametljivog čovjeka ne bi se ni znalo da ovaj kraj nije posebno primamljiv za lovce, koji su ga i sreli na djedovini i tako pronijeli priču.

Milan Gagović, poziva sve ljude dobre volje da pomognu Vitomiru koji se nada se da će konačno naići na razumijevanje dobrih ljudi. Vjeruje i da će stado koza uvećati do stotinu, kako bi mogao dostojanstveno živjeti od svog rada.