latinica  ћирилица
21/05/2018 |  09:38 | Autor: SRNA

Teheran bi mogao da razmisli o drugim opcijama

Iranske vlasti bi mogle da razmisle o drugim opcijama ukoliko sankcije koje SAD uvedu Teheranu, nakon istupanja iz sporazuma o nuklearnom programu Irana, budu predstavljale prijetnju pravima nacije, izjavio je iranski ambasador u Kini Ali Asgar Hadži.
Teheran, Iran (Foto: Sputnik/Sergeй Mamontov) -
Teheran, Iran (Foto: Sputnik/Sergeй Mamontov)

On je tokom intervjua za "Јutarnji list južne Kine" rekao da Iran očekuje da ostale zemlje koje su potpisale sporazum, uključujući Kinu, pomognu u sprovođenju i održavanju sporazuma i da ispune svoja obećanja i obaveze.

"Ukoliko uspijemo da dobijemo prava i korist u okviru sporazuma, ostaćemo u njemu. Ukoliko prava Irana ne budu zadovoljena i ako to ne bude u skladu sa našim interesima, onda ćemo razmisliti o drugim opcijama", rekao je Hadži.

Hadži je dodao da vjeruje da se sporazum može održati i bez Vašingtona, zahvaljujući diplomatskim naporima ostalih zemalja koje su 2015. godine potpisale sporazum sa Iranom, javio je "Sputnjik".

Predsjednik SAD Donald Tramp je 8. maja saopštio da se Vašington povlači iz sporazuma sa Iranom i najavio ponovno uvođenje sankcija Teheranu.