latinica  ћирилица
21/05/2018 |  11:14 ⇒ 13:11 | Autor: SRNA

Na Krimu prekinuta aktivnost ekstremističke grupe

Ruska Federalna služba bezbjednosti /FSB/ prekinula je aktivnost eksremističke grupe na Krimu, koju je osnovao pomoćnik jednog člana ukrajinskog parlamenta, saopšteno je iz Centra FSB za odnose sa javnošću.
Krim (Foto: Sergei Malgavko Sputnik) -
Krim (Foto: Sergei Malgavko Sputnik)

U saopštenju se navodi da su FSB i rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova razotkrili aktivnosti ekstremističke grupe koju je, uz pomoć Ukrajinske službe bezbjednosti, osnovao Erol Velijev, pomoćnik poslanika Mustafe DŽemileva, po naredbi lidera islamske zajednice krimskih Tatara Refata Čubarova, koji se nalazi na listi traženih osoba u Rusiji.

Iz FSB je saopšteno da su, pored Velijeva, članovi grupe osnovane u Harkovu i bivši bokseri Oleksandr Stešenko i Valerij Tretjakov, javio je TASS.

"Ekstremisti su planirali da izvrše zločine zasnovane na političkoj mržnji, sa ciljem prijetnje proruskim Tatarima na Krimu i da podstaknu nacionalne tenzije u Republici Krim", saopšteno je iz Centra.

Članovi grupe su u januaru Molotovljevim koktelima zapalili kuću krimskog muftije Emiralija Ablajeva, a iz Centra tvrde da je svakom članu obećano po 500 dolara za svako djelo koje izvrše na Krimu.