latinica  ћирилица
21/05/2018 |  11:44 ⇒ 12:29 | Autor: RTRS

U Brodu u toku izgradnja Svetosasvkog doma

U Brodu je u toku izgradnja Svetosasvkog doma za potrebe vjernika i crkve. Objekat se, pored dobrovoljnih priloga vjernika, gradi sredstvima Vlade Srpske i opštine. Obnavlja se i hram Svete trojice u Liješću, najstarije crkve u ovom dijelu Posavine.

Nedostatak prostora u krugu hrama, veliki je problem sveštenicima i vjernicima u Brodu, posebno zbog toga što se tu okupljaju i druže i nakon liturgije. 

"Zato poslije svake liturgije, poslije svake svečanosti ovdje u hramu, mi moramo da imamo takav objekat u kojem bi se tu sakupljali", rekao je vjernik Mitar Marjanović.

Na temeljima hrama Pokrova presvete Bogorodice kojeg je hrvatska regularna vojska spalila 1992, sagrađena je nova crkva. Gradnja Svetosavskog doma koji će imati višestruku namjenu i u čijem potkorovlju će biti biblioteka, počela je prije dvije godine.

"Potreban je, prije svega, za jedan edukuativan sadržaj, gdje bi mi imali redovne liturgijske škole. Formirali bi jednu narodnu kuhinju, koja je ovdje već odavno u planu", istakao je sveštenik Željko Teofilović.

Iako započeta prije dvije godine, gradnja objekta nastavljena je ovih dana i objekat bi za dvije sedmice trebalo da bude pod krovom.

"Vlada je učestvovala i ranije i evo i sad. Učestvovali su sa 20 hiljada maraka dodatno, da bi se stavio pod krov objekat, i opština će ono što bude nedostajalo. Mislim da će to biti oko 20 hiljada maraka", izjavio je načelnik Broda Ilija Јovičić.

Osim Svetosavskog doma, u Liješću je u toku i obnova Crkve Svete trojice, stare 150 godina. Za te namjene Vlada Srpske izdvojila je 80 hiljada maraka.